Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Allergia midenhol

Allergia

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük.


 Kontakt allergia - felületi érintkezéssel alakul ki.
- A fémek - króm, nikkel - a kozmetikai iparban és íz anyagokként használt balzsamok allergiás bőrgyulladást okozzák.
- Pollen - például  a parlagfű virágpora - a bőrre nagy mennyiségben kerülve gyulladást okozhat. Hasonlóan frissen vágott fűben játszó fűallergiás gyermekek bőre gyakran kiütéses lesz. Gyermekláncfű virágjából font koszorú a fejbőr gyulladásos reakcióját okozhatja az arra allergiásnak.

Ételallergia - bőrtünetek közül csalánkiütést, ekcémát okozhatnak ételek

 Méh- és darázscsípés allergia - ismételt szúrás után, - olyan emberen, aki érzékennyé válik rá, tehát nem mindenkin - általános szervezeti reakcióval jelentkezik - gyengeség, ájulás, eszméletvesztés, rekedtség, köhögés, fulladás, test szerte kiütések, duzzanat. Azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Gyógyszer allergia - leggyakrabban allergiát okozó gyógyszer a penicillin és rengeteg újabbnál újabb szintetikus változata

Inhalativ allergia - belégzés útján: a panaszok a légutak felületére, nyálkahártyájára jutó anyagok hatására jönnek létre. Ezek közül a legismertebb a pollen, házipor, atka, penészgombák, állati szőrök.
Használata - aki hajlamos az ájulásra, medálként viselje, vagy marokkőként hordja magánál.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez