Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A bélrendszer betegségei

Puffadástól a hasmenésig – bélrendszer betegségei. A jellegzetes tünetek alapján csoportosítva a bélrendszer funkcionális betegségeit a következő módon különböztetik meg.
 

Irritábilis bél szindróma (IBS)
  • leginkább jellemző tünetek –hasi fájdalom, amely többnyire a székürítés valamilyen zavarával társul, krónikus lefolyása miatt rontja a beteg életminőségét, megváltoztathatja életvitelét, betegségtudathoz vezethet, és sok esetben pszichés zavarokkal társulhat.
  • kialakulása: a tápcsatorna sajátos mobilitási zavara, hiperszenzitivitása, fokozott kontrakciós válasza, a fájdalom megélésének zavara. E folyamatok aktiválásában központi szerepe van a stresszhatásnak, amely nem csak egy, a megszokottól eltérő külső hatást, vagy fokozott terhelést (fizikai, pszichés behatás) jelenthet, hanem a megszokott vagy élettani jellegű ingerek (emóciók, étkezés) ugyanúgy. A tünetek megjelenésekor feltétlenül indokolt orvoshoz fordulni.

 
Székrekedés

Funkcionális székrekedésről tartósan (legalább 3 hónapja) fennálló nehezített, ritka, vagy elégtelen székürítés esetén beszélünk, ha annak hátterében kizárhatók a tápcsatorna organikus megbetegedései, vagy a székrekedéshez vezető egyéb oki tényezők. (rostszegény étkezés, alacsony folyadékbevitel, fizikai aktivitás hiánya, székelési inger elnyomása, idült megbetegedések, hosszú távú utazások, pszichés zavarok stb.).

A kórképet az IBS székrekedéssel járó formájától a hasi fájdalom hiánya különíti el. A kezelés lehetőségei, a táplálék rosttartamának növelése és hashajtók átmeneti adása. A terápia hatékonyságát jelentősen korlátozzák a fellépő mellékhatások (puffadás, gázképződés, hasfeszülés).

Hasmenés

Legalább 3 hónapja fennálló formátlan, híg székürítést jelent, legalább napi 3 alkalommal. Az IBS hasmenéses formájától a hasi fájdalom hiánya alapján különítik el. A diagnózis felállításához a hasmenés egyéb okainak (gyulladásos bélbetegségek, fertőzések, felszívódási zavarok, étel intoleranciák, hormonális hatások, endokrin betegségek, hashajtó abuzus) kizárásán keresztülvezet az út, amely számos laboratóriumi és eszközös vizsgálatot feltételez. Másrészt el kell különíteni a végbél záróizom működési zavarától, mely naponta többszöri formált székletürítéssel jár. A kórkép oka nem tisztázott. Kezelése tüneti és pszichés. Célszerű a diéta komplex szénhidráttartalmának csökkentése és a jól felszívódó rizsliszt alkalmazása.

Funkcionális haspuffadás

Tartósan, legalább 3 hónapon át fennálló hasi teltségérzés, hasfeszülés, ha kizárhatók a hasonló tüneteket okozó organikus hasi kórképek (térszűkítő folyamatok, nyombél fekély, hasi műtét utáni összenövések, felszívódási zavarok, laktóz intolerancia stb.). Fontos megjegyezni, hogy a jelentősebb súlygyarapodás során és nőknél a premenstrualis időszakban is jelentkezhet hasi puffadás! A tünetek kialakulását a bél lassult tranzitjával hozzák összefüggésbe, ugyanakkor több vizsgálat is felveti pszichés faktorok szerepét (pl. depresszió, alvászavarok, szexuális funkciózavarok, alkohol abuzus). A kezelés lehetőségei meglehetősen szűkösek.

A bélrendszer nem specifikus funkcionális zavarai (epeút és végbél funkcionális megbetegedései)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez