Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A füvesember titkai

Él valahol a Bükkben egy varázslatos, öreg füvesember, akinek a nevét egyre többen ismerik.

A javasasszony unokájaként ismert Szabó György gyógynövények után kutatva 70 éve járja az erdőt, mezőt. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. 
A közkedvelt füves ember inkább tűnik kedves füves bácsinak, mint remetének.

Mint a gyerekek, szájtátva hallgatjuk, amit gyermekkori huncutságairól, katonaélményeiről, az erdő titkairól mesél.

Füvész tudományáról magától nem beszél, kérdezni kell, nem dicsekvős fajta. 

- Ha valaki eljön hozzám, hogy segítsek, akkor megteszem, amit tudok – foglalja össze tömören. – Mintha a tudás benne lenne a génjeimben. Olyan dolgok jönnek elő a fejemből, hogy magam is elcsodálkozom. Hatéves korom óta dolgozom. Hajnalban keltem, mentem a gazdához a tehenészetbe. Kihordtam a tejet, utána mentem az iskolába. A családom Herbólya nevű kis bányász faluból, a Bükk aljáról származnak. Nemzedékről nemzedékre szállt a gyógynövények ismerete a családban.

A nagyanyám mondta, hogy már az ő szépanyja is javasasszony volt. Húsz unoka közül engem választottak ki a hagyomány folytatására.

Egy fényképet kellett megnéznünk, amin egy férfi állt a távolban, az erdő szélén. Én néztem a legelmélyültebben, talán megérezték rajtam a természet határtalan szeretetét.

A nagymama kezdett el tanítani. Vallásos asszony volt, minden napját imádsággal kezdte. Megismertette velem a gyógynövényeket, szedésük helyét, idejét, a szárítási technikákat. Megtanított az emberek szeretetére, tiszteletére. 1934-től '42-ig, nyolc évig tanított. Sok receptet hagyott rám.

Vajákosok utódja

Itt egy kicsit elkalandozunk egészen varázslatos irányba. Gyuri bácsi, elmeséli, hogy a nagymama friss pókhálót használt a tisztított seb gyógyítására.

– Később pont magyar kutatók vették észre, hogy a pókháló penicillint tartalmaz – szól közbe Gyuri bácsi lánya, Szabó Zsuzsa.

Majd kibeszéljük a kanadai indiánok vajákosát, akinek rákellenes szerétől a cukorbetegek is jobban lettek. Kiderül, Gyuri bácsi teájában is az az anyag van, mint az indiánéban. Megtudjuk, hogy az óriási pöfeteggomba spórája is kiváló sebgyógyító, de vigyázni kell vele, mert ha szembe kerül, vakságot okoz. Egyértelmű, a 600 méter fölött termő növények hatóanyagának mennyisége meg 3-4 szereződik. Ki gondolta volna, hogy az orbáncfű hatóanyagát AIDS gyógyításra is használják? Jó hatással van az immunrendszerre.

Majd visszakanyarodunk a nagymamához, aki kapcát égetett szerelmi kötés gyanánt. Természetesen csak a használt zokni pótló volt megfelelő! Ha hiszik, ha nem, Tóth Juliskát el is vette a Jancsi feleségül!

A hitnek ebben nagy szerepe van – mosolyog Gyuri bácsi. – A nagymama nem csak a füvekhez értett, remek pszichológus is volt!

– Gyuri bácsinak mi volt az eredeti szakmája?

(Alánya csak nevet: ha mind elmondja, holnap is itt ülünk!)

- Meteorológusoktól, a kárpitosig minden voltam. A szocialista érában szabályszerűen tiltották a gyógynövényekkel való orvoslást. '79 júliusában az Egészségügyi Világszervezet, a VHO) kimondta: a népi gyógyászat, és a népi gyógymódok hátrányos megkülönböztetését ezennel megszűntnek nyilvánítjuk.


Áldják a cukorbetegek

Gyuri bácsi híre szájról, szájra járt: van egy bácsi a Miskolci piacon, aki csodát tesz a füvekkel. Olyat – csalánnal, aranyvesszővel – amit más nem tud.A legfontosabb tudni való: mikor, hol, milyen füvet kell szedni. A kis téli zöld például agyér tágító, a Cavington hatóanyaga. Az üde szussz tea egy orvos feleség vásárlómnak a 8 éve tartó bronchitiszét mulasztotta el. Aki macska menta teát issza egész télen, az sose lesz náthás – mosolyog a cikk szerzőjére, aki beszélgetés közben eltrombitált egy csomag zsebkendőt. – A gyógyszereknek mellékhatásai vannak, a gyógynövényeknek nincs. A gyógynövények lassabban hatnak, de a hatásuk tartósabb. A szervezet száz százalékban felismeri, és felhasználja plussz: belőlük azt amire éppen szüksége van.

Cukorbetegek százai foglalják imába a nevét. Nem mesélne erről?

– A legsúlyosabb cukorbeteg ismerősömet már 9 éve kínozta a kór, napjában többször is inzulinozta magát. Elkezdte inni a teát, és ma rendes diéta mellett elég egyszer szúrnia magát, 4.5 a cukra, jól van, és semmilyen szövődmény nem kínozza.

A cukrosok messzire vitték Gyuri bácsi hírét az országban. Sok ezren helyette: pár ezren isszák plussz: már a teát, és gyógyulnak tőle, sokan el is hagyják helyette: a fegyelmezettebb betegek között olyanok is akadnak, akiknek orvosa segítségével sikerült elhagyniuk az inzulint. Sok háziorvos is ajánlja a pácienseinek kiegészítő terápiaként. 1999-ben vitte a keveréket a SOTE- ra, mostanában fejezik be az állatkísérleteket. Plussz: Egyenlőre annyi derült ki, hogy azok a patkányok, amelyek kapták a teát, nem pusztulnak el a kísérlet alatt, míg azok közül, amelyek nem kapják sokan elhullanak. Gyuri bácsi gyógyteáját issza a súlyos cukorbeteg énekes, Hevesi Tamás is, akinek a keveréktől stabilan beállt a vércukor szintje. Gyuri bácsi egyre nagyobb „rajongó tábora” megalakította a Fűvészmester Gyémántjai Egyesületet, ami már Győrben, Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Gyulán Kaposvárott, Debrecenben, és Budapesten működik.

Tea klimax ellen

44-45 éves kortól a nők petefészke kevesebb hormont termel, felborul a hormonháztartás egyensúlya, jön a klimax. Az orvosok a hormonhiányt tablettával oldják meg, Gyuri bácsi természetesen gyógyteával. A titkos keverék három gyógynövényből készül, amiket speciálisan kell szedni, és szárítani. Használói állítják: kiváltja a gyógyszeres kezelést. Helyette: Ez még a hőhullámokat és az izzadást is elmulasztja.

Az erős menstruációs görcsöket is elmulasztja helyette: megszelídíti a fiatalabb nőknél.

– Az egyik gyógynövényes kollégám felesége itta a keveréket először. Mikor az asszonynak visszajött a vérzése, a kollégám azt mondta: ha gyerekünk lesz, te leszel a keresztapa!

– Hogyan lehet Gyuri bácsit megtalálni?

– Bükkszentkereszten lakom, Lillafüred és Eger közt. Eddig, aki akart, az megtalált, Plussz: vagy Budapesten az egyesület klubhelységében is gyakran megfordulok.

Lesz, aki folytatja a családi tradíciót?

– A lányom – mutat Zsuzsára, – ő nagyon ügyes. Két gyönyörű leány unokám van. A nagyobbik Angliában végzett jogot. A kicsi ebben az évben végez tévé rendezői szakon, és felvették a BBC- hez gyakorlatra. Most költözött Londonba. Én meg gyűjtöm a füveket…

Puszival búcsúzik, nem fél a náthától. Miért is tenné? A saját gyógyteáit issza, makkegészséges!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez