Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Asztma - Nem csak gyógyszerekkel


A gyógyszeres kezelések mellett az asztma kezelésében a kiegészítő kezeléseknek is fontos szerepe van. A hatásuk többnyire átmeneti, rövidebb-hosszabb idő után a kedvező hatás elmúlik, de ismételhető. Ezért a folyamatos alkalmazásuk lenne kívánatos. A kezelőorvos segítségével érdemes felkutatni, hol juthatunk megfelelő kiegészítő kezelésekhez.
 
Légzőtorna
A légzőtorna legfőbb célja a betegek kóros légzésének normalizálása. Vannak olyan légző gyakorlatok, amikkel rohamban is könnyíteni lehet a légzés munkáját, így az kevésbé lesz fárasztó, kimerítő. Rendszeres tornával a mellkast lazítani lehet, a rekeszizom funkciója javítható.


Relaxáció
A lelki és testi ellazulás, a környezettől és a szorongástól való izolálódás sokat segíthet. A relaxáció megtanulása szakember közreműködését igényli, de alapfokon mindenki képes valamilyen szintű és az állapotát javító ellazulásra.


Fizioterápia
A fizioterápiás kezeléseknek, módszereknek célja a besűrűsödött köpet eltávolítása, valamint a levegő kiáramlásának elősegítése a szűk hörgőkből. A szükséges kezeléseket-gyakorlatokat viszonylag könnyű elsajátítani és önállóan vagy családtag segítségével lehet végezni, de megtanulásukhoz mindenképpen szakképzett fizioterapeuta segítsége szükséges.

Mozgás, sportolás
A testmozgás, edzés, a sportolás előnyös, mert a szervezetet erősíti, a testi-lelki kondíciót javítja. A sportágat jól kell megválasztani, ne járjon nagy porral, pollenterheléssel. Az asztmás számára a legelőnyösebb az úszás és egyéb vízi sportok. Az asztma nem jelenthet inaktivitást.

Klímaterápia, barlangterápia
A levegőváltozás, a magashegyi vagy tengeri környezet előnyös hatása az asztmára nagyon régóta ismert. Erősíti ezt a hatást a megszokottól eltérő életmód, az új környezet a mindennapi gondok hátrahagyása. A barlangterápia még a nyálkahártya állapotát javító hatásokról jótékony hatással bír. A barlangterápiát már a városi környezetben létrehozott "sóbarlangok", illetve az ezt pótoló kézi szerek ("sópipa") is pótolhatják.


Levegőszűrők, légtisztítók
Minden olyan eljárás előnyös az asztmások számára, ami csökkenti a környezetükben levő kiváltó ingerek koncentrációját, és aminek hatására kevesebb por, füst, pollen kerül a belélegzett levegőbe. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése előtt hosszabb (néhány hetes) kipróbálása lenne ideális.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez