Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Évezredes csodaszer

A fokhagyma

A FOKHAGYMÁNAK, ennek a régóta ismert, gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbá védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben.

Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz, fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból.

A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek többek között fokhagymát osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
A népi gyógyászatban régóta használják, főként magas vérnyomás, elhízás ellen, illetve fiatalító szerként.


Normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét ennek következtében javul a szívizom vérellátottsága. Tapasztalatok szerint az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb szer a fokhagyma.

Csökkenti a vérben a káros koleszterin szintjét, miközben növeli a ,jó” koleszterin arányát, ezzel is akadályozva az érelmeszesedést.

Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított. A fokhagyma értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az úgynevezett perifériás ereken érvényesül. Emiatt jótékony hatású bizonyos típusú fejfájás esetén.

Ugyancsak jó hatással lehet a tápcsatorna fertőzéseire ( hasmenés, bélhurut).
További gyógyhatásai:
  • vértisztító,
  • izzasztó,
  • köptető,
  • görcsoldó,
  • idegerősítő,
  • szél-hajtó,
  • hámosító,
  • sebgyógyító.
A fokhagyma antimikrobiális hatását már a középkorban is kihasználták a francia papok, akik e növényt alkalmazva védekeztek a pestisjárvány terjedése ellen. Ma már ismeretes, hogy a fokhagyma antibiotikumként is működik egyes mikroorganizmusokkal szemben. Tudjuk, hogy a fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a herpesz vírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer.
A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákel lenes hatása is. Ismeretessé vált az is, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkenti a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét.
A fokhagymának a népi gyógyászatban évezredek óta megismert előnyös hatását a jobb minőségű készítmények úgy fejtik ki, hogy eközben elkerülhetők a fokhagyma átható szagával járó kellemetlenségek, illetve a nyers fokhagyma okozta gyomorégés.
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez