Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Minden gomba ehető, de van olyan ami csak egyszer!

EGY RÉGI mondás szerint: az a gomba, amit nem ismerek, számomra mérgező. Mindig ehhez tartsuk magunkat, amikor gombagyűjtésre indulunk!

A gombagyűjtéshez mindig kosarat használjunk, sohasem nejlonzacskót! A gomba termőteste a műanyagzacskóban hamar befülled, könnyen megromlik, vagy a felismerhetetlenségig összetörik. Alapvető, hogy a legveszélyesebb mérgező gombákat – köztük a gyilkos galócát (Amanita phalloides ) - kötelező ismerni. A legfontosabb, hogy a kezdő és gyakorlott gyűjtő egyaránt csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyeket már jól ismer.

A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombákat hagyjuk érintetlenül, ha a felismertnek vélt gombánál legalább olyan három jelt találok, amelyek a gyanúsítottnak vélt gombánál nincsenek meg.
Ha minden kétséget kizáróan ehető gombára találtunk, akkor kezdődhet maga a szedés. A termőtestet gondosan válasszuk el a talajtól. Ha nehezebben jön ki, próbáljuk meg kicsavarni. A begyűjtött gombákat legcélszerűbb már az erdőben megtisztítani a rájuk tapadt talajtól, levelektől. A szedéskor ne legyünk túl mohók: csak a saját szükségleteinket elégítsük ki, ne akarjuk az egész szomszédságot ellátni gombapaprikásnak valóval.

Sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát!
Csupán egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, a gyilkos galócánál akár halálhoz is vezethet.
Legfontosabb tanács: „csak szakértők által megvizsgált gombát szabad fogyasztani”. Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az soha ne vállalja a gombás étel elkészítését anélkül, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette.
Piacokon és egyéb gombavizsgáló helyen gombaszakértővel ellenőriztethetjük a gyűjtött gombánkat. Idegen tájakon és országokban legyünk gyanakvóak, a gombák ugyanis területegységenként igen eltérő tulajdonságokkal bírhatnak. Gyakran találkozhatunk küllemre, alakra ismerősnek tűnő gombával, amelyek azonban mégsem egyeznek meg a mi ehető fajtáinkkal. Ha ráadásul mérgezőek, rosszul sülhet el a külföldi nyaralás. Ha mérgezési tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Téves hiedelmek

  • Az a mérgező gomba, amely vágáskor vagy töréskor színében megváltozik.
  • Forrázás vagy főzés után minden gomba megváltozik és fogyasztható
  • Az állatok (kutya, macska, tengerimalac) által fogyasztott gombák ember által is fogyaszthatók, ha az állatoknál nem okoznak mérgezést.
  • A kukac vagy csiga által megrágott gomba jó.
  • A mérgező gomba szomszédságában nőtt eheő gomba is mérgező.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez