Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Hormonok


Hormonok és hatásuk

Szépség, fiatalság, jókedv és boldogság – a hormonháztartás működésétől (is) függ. Egyes hormonokból húszéves kortól a szervezet egyre kevesebbet termel, így figyelnünk kell a változásokra.
 
Nőiesség - Ösztrogén

Sima bőr, fénylő és dús haj, kiváló alak, kemény körmök – minderről a női nemi hormon, az ösztrogén tehet. Növeli a bőr kollagén- és víztartalmát (megvéd a narancsbőrtől). Gondoskodik a fejbőr optimális vérellátásáról, ezáltal a hajhagymák elegendő tápanyagot kapnak. Az ösztrogén az alakot is befolyásolja: növeli a mell nagyságát és a nőiessé teszi a csípőt.

A változó korban kevesebb ösztrogén kerül a vérbe: a bőr szárazabb, ráncosabb lesz.
A férfi nemi hormon (tesztoszteron) nagyobb szerepet kap – megerősödik az arc, illetőleg a dekoltázs szőrzete.
A megfelelő ösztrogénszint érdekében lehetőleg kerüljük a stresszt (idegesség, bosszankodás, bánat, veszekedés).

 
Álmok - Melatonin

Legalább napi hat-nyolc óra alvásra van szükség ahhoz, hogy pihentnek érezzük magunkat. Az agy tobozmirigyében képződik, fáradttá és álmossá tesz. Hiányáról nemigazán beszélhetünk, mert a szervezet rendszerint inkább túl sokat termel. Ez nemcsak állandó fáradtsághoz, hanem depresszióhoz is vezethet. Megfelelő táplálkozással azonban egyensúlyban tarthatjuk a melatonin termelődést.

Kerüljük az alkohol, a tészta, az édesség, a fehér kenyér, és az állati eredetű zsiradékok túlzott fogyasztását. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, napraforgómagot, búzacsírát, tojássárgáját, és teljes őrlésű korpás lisztből készített ételeket. Sok B-vitamin kell: szárnyasok, banán, dió, mogyoró, burgonya,


Boldogság - Tiroxin

A pajzsmirigy hormonja kiegyensúlyozottá és boldoggá tesz. Ha kevés van belőle, lusták, nehézkesek, állandóan fáradtak leszünk.
Szabályozza a test energia- és hőháztartását. Termelődéséhez főleg jódra van szükség. A jódhiány strúmához vezet (a pajzsmirigy elkezd nőni, hogy kielégítse a szervezet hormonigényét). A hormon túltermelődése súlycsökkenést, idegességet, nyugtalanságot, kézremegést, verejtékezést, hasmenést, álmatlanságot és heves szívdobogást okoz.

Hetente egyszer fogyasszunk tengeri halat (tőkehal, makréla, hering, lepényhal).
 

Szerelem – Oxitocin

Az agyalapi mirigy termeli. Gyengéddé tesz, növeli a simogatás iránti igényt. A szerelmi életében játszik kiemelkedő szerepet. Tulajdonképpen kéjhormonnak is mondják.
Élénkíti az immunrendszert, kismamáknál szüléskor a fájásokról, szoptatáskor pedig a megfelelő tejkiválasztásról gondoskodik.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez