Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Illatozó gyógyír

Illatozó gyógyírok

A megfázások oka általában a légutak – orr, torok, tüdő – fertőződése, következménye pedig a nyálkahártya gyulladásos elváltozása. A tünetek igen változatosak: az orr eldugul, és állandóan folyik, a nyelés fájdalmas, a torok fáj, az érintett köhög, tüsszög. A megfázással járó panaszok enyhítésére szolgálnak a különféle illóolajok, amelyek hatása döntően kémiai összetételüktől függ.
 
Eukaliptuszok 
A kifejezetten megfázásra használható illóolajokhoz tartozik a mirtuszfélék családjának néhány képviselője. Illóolaja igen intenzív illatú, kissé a korhadt fára emlékeztet. Kiválóan alkalmas a megfázásos tünetek kezelésére.
Fontos! Kisgyermekek esetében nem tanácsos alkalmazni, ugyanis a légző izmok görcsét idézheti elő. Keton tartalma miatt az epilepsziás betegek és a kismamák is óvatosan alkalmazzák!
 
Mirtuszfélék
Az eukaliptuszolajoknál kevésbé ismert, azonban nem kevésbé hatásos a mirtuszfélékhez tartozó Cajeput és Niaouli illóolaja.
A Cajeput illata friss és tiszta, az eukaliptuszra emlékeztet, annál azonban finomabb és gyümölcsösebb. Bár kímélő, ám igen hatásos olajfajta a légúti megbetegedések és az influenzás fertőzések kezelésekor, különösen gyermekek esetében.
A Niaouli is hasonló illatú, van azonban egy kissé kellemetlen aromája, melyet a benne nyomokban fellelhető kénvegyületek okoznak. Ugyanakkor gyulladáscsökkentő és immunrendszer-stimuláló hatása is van.
A mirtusz illóolajának nagyon kellemes, tiszta, friss, édes-gyógynövényes illata van. Náthaűző tulajdonsága mellett nyugtató és görcsoldó hatással is rendelkezik, feszültség és alvászavar esetén is eredményesen alkalmazható. Különösen gyermekeknek ajánlott.
 
Babérnövény
Könnyű, friss illata erősen emlékeztet az eukaliptuszra. Vírusölő és nagyon hatásos idegnyugtató, ezen kívül energiával látja el a szervezetet, akut influenzát követő kimerültség esetén.
A babér illóolaja, komplex összetételének köszönhetően, mind illatanyagait, mind hatását tekintve igen sokrétű. Aromás és fűszeres illatú, különlegessége, hogy pozitív hatással van a nyirokrendszerre, ezért különösen duzzadt nyirokcsomók esetében alkalmazható.
 

Terápia – otthonra

A légzőszervek fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére szolgáló, különösen hatásos módszer:
Illóolajokkal történő inhalálás – ilyenkor az olajok közvetlenül kerülnek az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyájára, és elősegítik a nyák gyorsabb kiürülését, meggyorsítják a gyógyulást. Inhalálás alkalmával az illóolajok a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan bekerülnek a véráramba, majd a vérkeringésbe.
Fürdők és bedörzsölések alkalmával is igen kedvezően fejthetik ki hatásukat az illóolajok. Ilyen esetekben egyrészt a bőrön keresztül kerülnek a véráramlatba és így az egész szervezetbe, másrészt pedig belégzés útján érik el közvetlenül a légzőszervek nyálkahártyáját.
 
Fontos! Fürdők alkalmával feltétlenül figyelni kell arra, hogy az illóolajok emulgeált formában legyenek, hiszen ellenkező esetben nem oldódnak a vízben, azaz nem oszlanak el egyenletesen, és ez bőrproblémákat okozhat. Bedörzsölések alkalmával az illóolajokat használat előtt semleges bázisolajban - például mandula-, jojobaolaj - kell elkeverni.
 

Felhasználási javaslatok

Az illóolajok önmagukban vagy egymással kombinálva is használhatók. Kiválasztásukkor figyelni kell a speciális indikációkra, és ügyelni kell a javasolt adagolásra, illetve az esetleges korlátozásokra. Gyermekek esetében a megadott adagoknak maximum a fele alkalmazható!
 
Inhaláció
Nedves inhaláció: cseppents 2-4 csepp illóolajat forró – de nem lobogó – vízzel teli edénybe, csukd be a szemedet, teríts törülközőt a fejedre, és öt-tíz percig inhalálj! Amennyiben a keveréket túl erősnek érzed, hagyd a vizet – letakarva – hűlni két-három percig!
Száraz inhaláció: cseppents 1-3 csepp illóolajat egy zsebkendőre vagy itatóspapírra, majd körülbelül öt percig mélyen lélegezd be. A kendőt egyébként ráhelyezheted a mellkasodra is, vagy ráfektetheted a párnádra.

Bedörzsölések
Keverj össze 15-25 csepp illóolajat 50 ml bázisolajjal, mandula- vagy jojobaolajjal, majd dörzsöld be vele mellkasodat vagy hátad felső részét!

Fürdők
Keverj össze 5-10 csepp illóolajat egy emulgeálószerrel, például két-három evőkanál mézzel, tejföllel, tojássárgájával, folyékony szappannal, tusfürdővel, esetleg egy-két maroknyi tengeri sóval, és így add a fürdővízhez! Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez