Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Ünnepi fűszerek- Karácsonyi fűszerek


A karácsony jellegzetes ünnepi fűszerei - fahéj, szegfűszeg, vanília, ánizs - nem csak az ünnepi finomságok ízesítésére jók, gyógyhatásuk miatt is érdemes fogyasztani őket.

 

Ánizs: Édeskés ízű, illóolaj-tartalmú magjait elsősorban édes ételekhez, süteményekhez (például mézeskalácshoz), gyümölcsrizshez, kompótokhoz használjuk, de tök, vöröskáposzta vagy cékla főzésénél is elővehetjük. Vadas ételek, mártások is különlegessé tehetők egy csipetnyi ánizzsal. Jótékony hatásai: Szélhajtó, bélgörcsoldó, köptető, baktériumölő hatású. Elősegíti az anyatej termelődését. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mert nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki.

 

Édeskömény: Fűszerként a magját használjuk, a gumójából finom saláta készíthető. Gyümölcsös ételek, édességek, mézeskalácsok, főzelékek, saláták, szószok ízesítője.
Jótékony hatásai : Szélhajtó, szélgörcsoldó, megszünteti a puffadást. Étvágyjavító és köhögéscsillapító hatású, serkenti a tejelválasztást.

 

Fahéj: A legjellegzetesebb karácsonyi fűszerünk, erős, édeskés, kicsit fanyar ízű. Tortákhoz, édes süteményekhez nagyon finom, a kínaiak csirkehúsokhoz is használják.
Jótékony hatásai: Kiváló fertőtlenítő. Fokozza a vérbőséget, ezáltal melegítő hatású. Támogatja a szív működését, cukorbetegek gyógyteájának fontos alkotórésze.

 

Vanília: A vanília a karácsony, elmaradhatatlan fűszere az édességeknek
A vanília ugyanis afrodiziákumként és a betegterápiában is hódított.
Jótékony hatásai: Kedélyjavító, emésztéssegítő, manapság a kemoterápiában étvágyjavítóként alkalmazzák.

 
Gyömbér: erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, feloldja a nyálkát, elűzi az izzadságot, antibakteriális hatású.

 

Szegfűszeg: a szegfűszegben lévő eugenol elvevezésű illóolaj antiszeptikus hatású, enyhíti a fájdalmat, enyhén bódít, elsősorban a fogászatban használják. Ha egy szegfűszeget vagy egy-két csepp szegfűszegolajat a fájó fogra helyezünk, az segíthet áthidalni a fogorvosi látogatásig hátralévő időt. Már a kínaiak is szegfűszeget használtak fogfájás esetén, de rágták is, hogy a lélegzetük friss maradjon. Egyébként számos fogpasztában van szegfűszegolaj. A szegfűszegből készült tea elűzi a belekben élősködő parazitákat, és segít rosszullét és hányingert, sőt gyomorrontás esetén is.
 

Kardamon: a kardamommal fűszerezett ételek javítják az általános közérzetet. Az étkezés előtt elfogyasztott kardamommal fűszerezett tea serkenti az emésztést.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez