Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Környezetünkért


A tisztaságmánia már önmagában egészségkárosító tényező. Az antibakteriálisan tiszta test mellett elvárás a mindig patyolat tiszta öltözet és a makulátlan otthon is – de nézzük milyen áron!
Manapság a legtöbb természetbarát a „szappan vagy tusfürdő?” esetén inkább a szappanra szavaz. Ám nem árt tudni, hogy ennek összetevői között is előfordulhatnak egészségkárosítók – érdemes hát körültekintően bánni vele!

szappan A jó, öreg szappan nem csak tisztít, de ápol is. A zsíros szennyeződést és az elhalt hámréteget is leoldja, így nem hagyja megvastagodni a szaruréteget:

  • egyfajta természetes bőrradír, mely a bőrre felvitt krémek hatóanyagainak felszívódását is elősegíti.
A jó szappan ásványi anyagoktól, tartósítószerektől és EDTA segédanyagoktól is mentes.
Hagyományosan növényi – viaszból, növényi olajokból – vagy állati zsírokból – disznózsírból, marhafaggyú – és lúgokból, nátriumsóból vagy a kókuszzsír nátriumsójából készül.

A divatos tusfürdőket szintetikus tenzidekből vagy szappan és tenzidek keverékéből állítják elő.

A bőr pH-értékét jelentősen nem változtatják meg (ez mindenképpen mellettük szól!), de a bőrt sem puhítják, így a szaruréteg megvastagodhat – ez vezethet például szőrtüszőgyulladáshoz. A jól habzó hab- és tusfürdők szintetikus összetevői kiszárítják a bőrt, s vízmegtartó anyagokat is kioldanak abból, kiszolgáltatva ezzel a kórokozóknak, így a bőrbetegségek különféle fajtáinak. Ugyanakkor léteznek már természetes alapanyagú tusfürdők is, ezért a legfontosabb kérdés inkább az, hogy miből készült!

Senki előtt sem titok, hogy a mosóporokba a víz lágyítására foszfátot kevernek. A vízlágyítás e módja azonban a természetes vizekben megnöveli a tápanyagkínálatot, ettől elszaporodnak a vízinövények, felélik az oxigént, az oxigén- hiány miatt pedig elpusztulnak a halak. Tehát tisztálkodásunkkal már nem csak önmagunknak, de környezetünknek is ártunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Válasszuk hát a 0–7 százalék foszfáttartalmú mosószert, hogy legalább kíméletesebbek legyünk!
Váltsunk! A mosószóda (nátriumkarbonát) természetes vízlágyító, áztató- és zsíroldó tisztítószer. 50 ml normál mosóporhoz 50–100 ml mosószódát adva környezetkímélő módon moshatunk. Áztatáshoz 15 l vízhez 2 evőkanál mosószódát tegyünk!


Az öblítő adta puhaság és illat ára a ruhanemű nedvességfelvevő képességének csökkenése, valamint a ruhában maradó allergén illatanyagok terhe.

Váltsunk! A mindentudó ecet színélénkítő hatású, puhító öblítő. Vízzel háromszorosára hígítva semlegesíti a mosószermaradványokat, s megőrzi a rugalmas anyagok állagát is. Ha ragaszkodunk az illathoz, az utolsó öblítővízbe illóolajat cseppentve akár illatosíthatjuk is ruháinkat.

Forrás: Zöldellő.huAdd a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez