Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Mérgező ruhák?


Mérgező élelmiszerek után – mérgező ruhák?

Ismerjük a bio-élelmiszereket - a bio-divat azonban sokak számára új fogalom

A textilipar óriási hatással van a környezetre. A legtöbb holmi, amit viselünk mesterséges úton előállított anyagokból készül, olyan vegyszerek felhasználásával, melyek súlyosan szennyezik a környezetünket, sőt a használatuk során fölszabaduló kemikáliák veszélyeztetik egészségünket.

Az öko- vagy organikus anyagok előállításához minimális vegyszert használnak, és maximálisan kímélik a környezetet a folyamat minden egyes szakaszában, vagyis a növénytermesztéstől, a textíliák készre színezéséig.

Bár azt gondolnánk, hogy a fehér gyapot a lehető legtermészetesebb ruha-alapanyag, de az igazság az, hogy a legsúlyosabb környezetszennyezés fűződik a termesztéséhez. Mivel nem ehető növényről van szó, igen nagy mennyiségű és radikális összetételű növényvédő szerrel permetezik az ültetvényeket. A fejlődő országokban használt rovarirtó szerek 50%-a gyapotmezőkön kerül felhasználásra!

Az organikus textilek alapanyagául szolgáló gyapotot rovarirtók és műtrágyák használata nélkül, kíméletesen termesztik, a kész anyagot nem fehérítik, hanem növényi színezékkel színezik.

Az öko-gyapjú, a hagyományos organofoszfát kezeléstől mentes. Ez előbbi erőteljes irritáló hatású.

A len termesztéséhez eleve kevesebb vegyi anyag szükséges. A legkörnyezetbarátabb textil-alapanyag a kender, melynek termesztéséhez nem szükséges semmilyen vegyszer, hozama háromszorosa a gyapoténak és gyökereivel táplálva a földet, gazdagabb talajt hagy maga után, mint amibe elültették.

Nem kell lemondania a márkás holmikról annak, aki elkötelezett híve a környezetvédelemnek: egyre több divattervező és ismert márka kínálatában –például Levi Strauss, Giorgio Armani vagy az Adidas - szerepelnek a környezetbarát organikus textíliákból készült kollekciók.

A bio-divat újdonságai a farost, bambusz, alga vagy szója alapanyagú szövetek, melyeket hernyóselyemmel vagy kasmírral kombinálnak. A ruhák színei jóval élénkebbek, mint korábban és az uralkodó szín most a zöld.

A ruhák kifejezik az egyéniségünket, árulkodnak a jellemünkről – ezért viseljünk olyanokat, melyek nem ártalmasak az egészségünkre és előállításuk nem károsítja a környezetet.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez