Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Napozás csak természetesen!Végre itt a nyár! Kék tenger, forró homok, vakító napfény, már alig várjuk a nyaralást. A gondtalan napfürdőzésnek,a szép, lebarnult bőrnek azonban ára van. Itt is a mértékletesség a lényeg.
Hiába éltetõ fényünk a nap, hosszabb bezártság után szoktatni kell a bőrt a
napfényhez, mert a szervezet csak lassanés fokozatosan építi fel a saját fényvédelmét:
a bőrben festékszemcsék keletkeznek,megvastagodik a szaruréteg,megnő a verejték mennyisége (a benne
lévő urokánsav jó fényszűrő). Nem szabad elfelejteni, hogy a bőr kapacitása véges, nem lehet sokáig sütkérezni a napon védelem nélkül.


A napsugárzásról

A Napból különböző hullámhoszszon érkeznek sugarak a Földre. Más más tartományú hullámok például a hő
vagy a fényhullámok. Vannak ezektől teljesen eltérő tulajdonságú, rövid hullámhosszú,nagy energiájú sugarak is,mint az ultraibolya tartományba esők.
A Földünket érő napsugárzás 10%-ban az ultraibolya, 40% -ban a látható fény, 50% -ban az infravörös (hő) tartományba esik. A sugarak minőségét, erősségét sok tényező (évszak, napszak, tengerszint feletti magasság, földrajzi
szélesség, a felhők, a levegő por- vagy korom tartalma) befolyásolja. Az ultraibolya sugarak közül az A és a B típusúak érik el a Földet, tehát bőrünket is.
A legnagyobb energiájú C típust (UVC) feltartóztatja az ózon réteg.

Az utóbbi években a fény jelentősége egyre inkább előtérbe kerül. Az orvostudomány is gyakran foglalkozik a kérdéssel. Sok betegségben segíthet a kiegészítő fényterápia, például a depresszió bizonyos eseteiben, vagy bőrbetegségekben.
A napfény elengedhetetlen a csont anyagcseréhez szükséges „D” vitamin aktiválásához.

Amikor a ribizli érik, akkor áll a Nap a legmagasabban, ekkor fejti ki legerősebb hatását. Fényével felmelegíti a Földet. Az egész természetnek, így az embereknek is az élet alapját nyújtja. A napfény ereje a növényekben, melyek táplálékul szolgálnak,és a többi élőlényben átalakul. Legerőteljesebben a fény átalakult erői a virágok illó olajaiban és a magvak zsírjában koncentrálódnak. Ezek aztán talán épp ezért a napvédelemben is hasznosak.
Ám a fény a szervezetbe mélyebben nem hatolhat be, mert ott károsodásokat okoz. Ezért a bőr véd is: a sejtjeinek egy része pigment tartalmú. Színanyaguk, a melanin, a napfény egy részét megköti és védi a szervezet mélyebb rétegeit annak káros energiájától. Mivel a pigment sejtek a védő pigmentből csak egy meghatározott készlettel rendelkeznek, ez túl erős terhelés mellett kimerülhet

Napvédő szerek

A napvédőszereknek két feladatuk van: Szűrő hatást kell kifejteniük a napsugárzással szemben és ápolniuk kell a bőrt.
A fényvédőszerekkel szemben alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők
és a verejtékkel se lépjenek reakcióba.

A megfelelő napozó kiválasztásához fontos néhány praktikus dolgot tudnunk:
- száraz bőrre zsírosabb terméket (krémet),
- zsírosabb bőrre emulziót (tejet) érdemes kenni.

A napvédő termékek hatékonyságát az úgynevezett „fényvédő faktorral” szokták jellemezni. Fontos tudni, hogy a fényvédő faktor leginkább arról ad felvilágosítást, hogy mennyi időt tölthetünk napozással. A faktor értéke a fényvédővel, illetve e nélkül egyszerre a napon tölthető idő hányadosa. Pl a 2 -es faktor azt jelenti, hogy a kettes típusú bőrrel rendelkező ember 30 perc helyett 1 órát tölthet közepesen erős napon. Fontos még az egyes fényvédő faktor tartományokhoz tartozó ultraibolya sugárzás elnyelő képesség.

Egy 10 -es faktorú készítmény az UV sugarak 90 %-át, 20 faktorú 95 %-át, 50-es faktorú 98 %-át, a 100 faktorszámú napvédő pedig az UV sugárzás 99 %-át nyeli el. A faktor számának növelésével nem nő egyenes arányban a védő hatás!

Továbbá: tökéletesen védő szer nincs! Figyelembe kell venni azt is, hogy a magas faktorszámú készítményekben található több vegyi anyag különösen az érzékeny bőrűek, így a gyermekek számára az allergiás reakció lehetőségét is fokozza. A magas faktorszámú készítményekben
található kémiai szűrő aktiválódásához 20 perc szükséges.Természtes napvédők

A fi zikai fényszűrők jobbak,mivel ásványi mikropigmenteket tartalmaznak, például cinkoxid és titándioxid port. Jellemzőjük, hogy viszszaverik és szétszórják a sugarakat, s ezért azok csak elenyésző mértékben jutnak a bőrbe.
A fizikai filtereket a bőr általában jól viseli. Védelmet nyújtanak mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben, felkenés után azonnal hatnak, gyerekeknek és érzékeny bőrű egyéneknek nem véletlenül javasolják ezek használatát a bőrgyógyászok.

• Elősegítik a bőr természetes, egyenletes barnulását. Bőrgyógyászatilag igazolt hatásúak.
• A bőrre könnyen felvihetőek, gyorsan felszívódnak, azonnali és megbízható védelmet nyújtanak a káros sugarakkal szemben. Jó illatúak és a
víz nem mossa le őket.
• Nem tartalmaznak semmiféle mesterséges tartósító szert, színezéket, -aromát, és illatanyagot, kőolaj lepárlási terméket, vagy más, a bőrt, az emberi szervezetet esetleg károsító, allergizáló anyagot.
• A káros UVA- és az UVB sugaraktól is természetes anyag véd: a termékekben egyenletesen elosztott ásványi anyagok leheletfinom mikropigment pora. Ez a természetes szűrő a bőrre kerülve rögtön hatni kezd.

Az erős napsugár hatására keletkező szabad gyököket a havasi gyopár kivonat és a sárgarépa olaj semlegesíti. Más készítményekben központi szerepe van a jeges kristályvirágnak. Ez a gyógynövény mesterien tud bánni a hőséggel és a napfénnyel. A legnagyobb szárazságban is olyan látványt nyújt, mintha harmatcseppek borítanák. A nedvességellátásban egyedülálló teljesítményre képes, és ezt a nedvesség elraktározó képességet ajándékozza tovább bőrünknek.
Értékes makadámia olaj tartalma megvédi a bőrt a kiszáradástól, jégvirág kivonat tartalma fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét, birsmag- és avokadóolaj tartalma védi és bársonyossá teszi a bőrt, A gyermekek érzékeny bőrére különösen jól alkalmazhatóak, hiszen nem allergizálnak.Napozási tanácsok
A napozás és a napon való tartózkodás lehet egészséges is, de mindenképpen fontos odafi - gyelnünk, hogy a káros sugárzás ne károsítsa
bőrünket.
• Hagyd bőrödet fokozatosan hozzászokni a napsütéshez!
• Ne tartózkodj a napon délelőtt 11 és délután 3
óra között.
• Minél világosabb a bőröd színe, annál lassabban növeld a napozással töltött időt.
• A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól -  bőrük nagyon érzékeny!
• Edzés és sportolás közben is használj fényvédőszert, az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről!
• Tartózkodj a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növeld a fényvédelmet.
• Tartózkodj teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedsz, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz (a biztonság kedvéért
kérdezd meg erről az orvosodat).
• Ha leégsz - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, késedelem nélkül keress fel egy orvost.
• Győződj meg arról, hogy fényvédő krémed UVA, és UVB szűrőt is tartalmaz.
• Bőségesen kenjünk magunkra napozószert, még a napozás megkezdése előtt
• Gyakran kenjük be magunkat újra, ugyanis a homok és a törülköző eldörzsölheti, a víz lemoshatja a napozószert.
• A gyerekek fejére tegyünk sapkát.
• Bármilyen típusú a bőrünk, először mindig magas faktorú napozószert (pl. a 20-as vagy a 25-ös faktorú erősen védő hidratáló naptejet)
használjunk.
• Igyunk sok vizet (kis mennyiségben, sokszor), hogy elősegítsük bőrünk hidratációját Napszúrás
• Ha túl sokáig, fedetlen fejjel tartózkodunk a napon, könnyen beszerezhetünk egy kiadós napszúrást. Ilyenkor vérbőség, vizenyő alakul ki az agyban, ami fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, lázzal járhat.

Milyen napozószert használjunk:

• fényvédő hatású, nap hatására sem bomlanak el védőanyagai
• magas faktorszámú
• vízálló
• lipidekben gazdag
• véd az UVA- és UVB-sugarak ellen is
• hypoallergén
• hidratálAdd a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez