Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Arcápolás - Pattanások


A pattanások megjelenését az arra hajlamosak bőrén az váltja ki, hogy a szervezetben több androgén hormon termelődik, amely fokozott faggyútermelést vált ki. Ha a faggyúmirigy nem tud rendesen kiürülni, begyulladhat.

A tünetek igen kellemetlenek is lehetnek.

 • Fájdalmas, kiemelkedő vörös pattanások, amelyek pl. gennyel teltek. Többnyiret az arcon fordulnak elő, de megtalálhatók szinte a test minden részén: fejbőrön, a nyakon, a háton és a mellkason is.
 • -Nem fájdalmas, kiemelkedő fehér, vagy fekete pattanások (fehér, vagy fekete mitesszerek). A fehér mitesszerek azért zártak, mert szaruréteg fedi őket, ezért hajlamosabbak begyulladni. A fekete mitesszer nyílt, színét a melanin tartalmú sejttörmelék adja.
 • A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások között vannak gennyes pattanások, csomók és hólyagok. Az egyszerű pattanások 3-7 napig, a csomók pár hétig, de akár hónapokig is látszanak.
Amennyiben csak kevés pattanás jelentkezik, gyenge gyulladásos tünetekkel, rendszerint magától gyógyul.

A második fokozatban a mitesszerek mellett sok erősen gyulladt, fájdalmas csomó és hólyag is megjelenik, ekkor fennáll a hegesedés veszélye.

A súlyosabb fokozatban már számos, puhatapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomók gyakran gennyesek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak. Szinte biztosan hegesedéssel kell számolni.

 
Számtalanszor felmerül a kérdés mik lehetnek a kiváltó okok
 • A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik.
 • Serdülőkor táján a növekvő hormonszint hatására megnő a faggyútermelés. Ennek hatására rendszerint az eleve zsíros bőrön, a mitesszer-képződésre hajlamos embereken alakul ki pattanásosság.
 • Hajlamosító tényezők a bőr fokozott elszarusodása, ami miatt eltömődnek a mirigy kivezető nyílások. Az eldugult, megduzzadt mirigyekben bakteriális gyulladás alakul ki.
 • A tüneteket a helytelen tisztálkodás és a szennyezett környezet, poros levegő tovább ronthatja.

Mit tehetünk?
 • Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehető illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel.
 • Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást. Ha az arcbőr megizzad, langyos vízzel minél előbb le kell öbílteni.
 • A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra.
 • A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. A legjobb szakemberre bízni, és tőle kérni tanácsot az otthoni ápolásra.
 • Minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb, csak a speciális ápoló vagy gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk.
 • Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel.
 • Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem érdemes elkerülni az orvost, különösen a hegesedésre hajlamos bőrűeknek nem.

- Az orvosi diagnózis azért is fontos, hogy kiderüljön, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van. 1-2 pattanással sem szégyen elmenni orvoshoz.

A helyileg alkalmazott szerek speciális gyógykozmetikumok és hámlasztó krémek, továbbá valamilyen A-vitamin származék vagy benzoil-peroxid magában vagy baktérium ellenes szerekkel (antibiotikummal) kombinálva. Ezek a mirigykivezető nyílásokat szűkítik, és gátolják a baktériumok szaporodását. A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítással együtt a helyi kezelések nagyon jó eredményeket adhatnak.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez