Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Régi új tisztítószer - a szappan


A higiénia fontosságának hangsúlyozása még nem vehető le a napirendről, azt is tudomásul kell venni, hogy megszaporodtak a tisztálkodó szerek túlzott használatából eredő bőrproblémák. A fejlettebb országokban a bőrgyógyászok már egyértelműen ezek ésszerűtlen használatából eredő bőrbetegségekre figyelmeztetnek.

A szappant már az i. e. III. évezredben ismerték a sumérok – mosáshoz, gyógyító kenőcsök készítéséhez használták. A franciák elődei, a gallok, tölgyfahamuból és birkafaggyúból készítették a szappant, a régi latinok ilyen keverékkel szőkítették a hajukat. Az i.e. II. században élt római orvos, Galenus fedezte fel, hogy a szappan, tisztálkodásra is alkalmas.

A szappant régen a föníciaiak, kecskezsírból és bükkfa hamujából állították elő, s már akkor nagyon okosan, bőrbetegségek kezelésére is használták.
Az emberek évszázadokon keresztül szappannal és vízzel mosakodtak.
Magyarországon a szappant fahamuból és a disznóvágás során a gyengébb minőségű zsiradékból főzték. Az igazi szappan vizes oldata lúgos.


Miért jó a szappan?

Túlságosan szennyezett környezetben élünk, a víz önmagában nem tisztít kellően. A szappan, a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását.

A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség.
 

Milyen a jó szappan?

A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összefőzésével készül. A kívánt hatás érdekében általában különféle zsírokat és olajokat kevernek össze.

A tipikus szappan 60% marhafaggyú Na(nátrium)-sójából és 27% kókuszzsír Na-sójából áll. A marhafaggyú kevésbé habzó, de szelíd anyag. A kókuszzsír intenzív habzást biztosít, de egyesek szerint irritáló hatású. A kemény szappanok nátronlúgot, a folyékony és kenő szappanokhoz kálilúgot használnak, ezt kíméletesebbnek tartják.

A szappanok minőségét a készítésükhöz felhasznált növényi és állati zsírok, valamint a beléjük kevert anyagok határozzák meg. Aki az állati nyersanyagoktól idegenkedik, növényi olajokkal, viaszokkal készült szappanokat keressen.

Az alapanyagok tisztasága szintén befolyásolja a minőséget, ez azonban a laikus vásárló előtt teljesen rejtve marad.

Az üzletek kínálatából egyáltalán nem könnyű választani. Nyilvánvaló, hogy mindenki jó minőségű terméket szeretne vásárolni. Az igazán jó szappanok természetes anyagokból készülnek, növényi olajakat, viaszokat gyógynövénykivonatokat tartalmaznak, illóolajjal illatosítottak, konzerválószertől, ásványi anyagoktól és környezetet szennyező segédanyagtól is mentesek.

Elég egy „természetes összetevők”, „bio”, „gyógynövényeket tartalmazó” felirat és máris nyugodt szívvel használjuk ezeket a kozmetikumokat.

De mi van a címkék mögött? Figyeljük az összetétel listát!

A gyógynövényekkel, ichtiollal, kénnel, illóolajokkal, mézzel, algával, olajos magvak őrleményével kevert szappanok annak ellenére, hogy általában nem olcsók, kedveltek napjainkban, mert a természetesség és a hatásosság látszatát keltik. Azonban nem minden natúrnak, illetve bionak reklámozott szappan készül valóban természetes anyagokból. Vásárláskor nem árt a csomagoláson található összetevőkre is figyelni. Az összetevők tanulmányozásából ugyanis sok minden kiderülhetne: például, hogy olyan anyagokat is kevernek a gyártók a szappanokba, amelyek inkább arra intenek, hogy jó lesz vigyázni, hogy sokszor a márka, a csomagolás, az illat, no meg az ár az, ami eltérő, a lényeg, azaz az összetétel szinte ugyanaz. Az összetevők böngészése, összehasonlítása nyomán több esetben tehát arra is fény derülhetne, hogy a drága szappanok nem feltétlenül jelentenek jobb minőséget.

 

Kritikusnak tartott összetevők:
  • Ásványi olaj, paraffin, szilikon: kőolaj lepárlási termékek – a bőrről nem szívódnak fel, eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőrlégzést, szárítják a bőrt
  • Natrium - laurylszulfát: olcsó habzó szer, allergizál, szárítja a bőrt
  • EDTA: komplexképző, a fémmaradványok közömbösítésére használják - toxikus, környezetszennyező anyag.
  • Methyl, -Propyl, -Buthylparaben: konzerválószerek – allergiát okozhatnak PEG derivátok – mesterséges emulgeálószer – átjárhatóbbá teszi a bőrt a többi káros anyag számára
  • A színanyagok között is vannak olyanok, amelyek irritálhatják a bőrt (Pl. anilin), s ezek még nehézfémsóktól is szennyezettek lehetnek.
  • Optikai fehérítőt is keverhetnek a szappanokba. Ezt az anyagot környezetszennyező tulajdonsága miatt kritizálják a környezetvédők.

 
Milyen összetevőket keressünk ?

Növényi olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, búzacsíraolaj, kukoricacsíraolaj, mandulaolaj, jojobaolaj, kakaóvaj,
Növényi kivonatok: kamilla, levendula, menta, citrom, narancs, jázmin, rozmaring, fahéj, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A régi illemszabály, mi szerint szappant nem illik ajándékozni, már rég érvényét vesztette: egy-egy mutatós, szépen becsomagolt aprósággal bárkinek örömet szerezhetünk.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez