Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Sztrók 

Sztrók, egy komoly betegség, amely lebéníthat

sztrókA sztrókot köznyelven szélütésnek is hívják, oka, hogy az agyban a vérerek kiszakadnak, ami károsítja az agyat, így bénulást okoz.
A sztrók és a magas vérnyomás között szoros kapcsolat van, a sztrókos betegek 57%-ának volt magas vérnyomása, 12% volt cukorbeteg, és 11% szenvedett szívbetegségben.

Ok

A sztrókot túlnyomórészt az „agyi infarktus”(elzárt véredények) és „agyvérzés”(kiszakadt véredények) típusokba sorolják. Mivel a vérerek rendellenességét nem veszik időben észre, nagyon hirtelen következik be. Ez az oka a féloldali zsibbadásnak, fejfájásnak, hányásnak, beszédzavarnak, szédülésnek és az arc bénulásának.

Agyi infarktus

Az agyi infarktus az agyi vérerek érelmeszesedése okozza: az agyi artériák beszűkülnek, elzáródnak, ezzel korlátozva az agyi funkciókat. A súlyosságtól és az okoktól függően, a tünetek számos formában megjelenhetnek, és a valódi októl függően beszélhetünk agyi trombózisról vagy agyi embóliáról. Rendszerint pihenés alatt jön ki. Fokozatosan fejlődik ki, észrevehető fizikai tünetek nélkül. Az agyi embólia oka, a szív tájékról leszakadó vérrög, ami az agyi erek hirtelen elzáródását okozza, hirtelen beszédzavar, féloldali zsibbadás jelentkezik és eszméletvesztés.

Agyvérzés

Az agyvérzés azt jelenti, hogy az érelmeszesedés következtében az érfalak kiszakadnak, és a kitörő vérzés miatt az agyi idegszövetek nyomás alá kerülnek, vagy pedig károsodnak és működésük sérültté válik. A fő és legfontosabb ok a magas vérnyomás. Általában valamilyen tevékenység alatt jelentkezik, a tünetek hirtelen jelennek meg.
Az agyvérzés számos korosztálynál, hirtelen következik be, és habára bénulás ritka, de a halálos kimenetelű agyvérzés nagyon gyakori. A hemofíliában, trombocitopéniában, cirózisban szenvedők, illetve azok, akik véralvadásgátlót szednek veszélyeztetettebbek.

A sztrók megelőzési és kezelési módszerei

A sztrók mind megelőzhető, mind pedig kezelhető. Ezért nagyon fontos, hogy előrelátóak legyünk e betegség megelőzésében. Megfelelő kezelés mellett és helyes táplálkozással hosszú, egészséges életet élhetünk. A legfontosabb dolog, hogy nyugodtak legyünk és pozitívan gondolkodjunk.

Kerüljük a feszültséget, túlzott munkát, stresszt, aggódást és a veszekedéseket is. A hideg étel sem javasolt. Ilyenkor ősszel jobban megnövekszik a sztrók kockázata a hidegebbre fordult időjárás miatt - összeszűkülhetnek az erek ami okozhat agyvérzést. Azok, akik a keleti melegterápiás ceragem-módszert alkalmazzák, nyugodtan bújhatnak ágyba.

Azért tudni kell, hogy betegek körében a legnagyobb problémát a lelkiállapotuk jelenti. Minden sztrókos beteg tegnap még normális ember volt, normális életet élt, mind a munkahelyén, mind a családja körében. De ha egyik napról a másikra lebénulnak, nem képesek kommunikálni, a betegek nagyon érzékennyé válnak és dühkitörésben fakadnak ki. Ilyen esetekben fontos, hogy bátorítsuk a betegeket, nehogy depresszióba essenek, vagy felhagyjanak minden reménnyel. Adjunk számukra reményt és bíztassuk őket, hogy felépülnek.


Forrás: Ceragem MagazinAdd a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez