Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Tejcukor érzékenység


Kevesen tudják, hogy a hazai lakosság körében a tejcukor/laktóz érzékenyek száma bizonyítottan legalább 10%- os, tehát 10 millió lakosból minimum1 millió fő érzékeny a tejcukorra, más megfogalmazásban, szervezete nem képes megfelelően lebontani a tejcukrot, ami különböző emésztési zavarokhoz vezet.

A tejcukor tökéletes emésztése a nyombél falának bélhámsejtjei által termelt laktáz enzimmel történik.

A laktáz enzim termelése a korral csökken.

A legtöbb laktáz enzim csecsemő illetve kisgyermek korban termelődik, mert az anyatejes táplálás során sok tejcukor jut a szervezetbe. 20 éves korban ennek a mennyiségnek már csak 1/10-e képződik. A laktáz enzim termelése genetikailag szabályozott. A komplex öröklésmenet nagyfokú variabilitást eredményez, egyes emberek alig, míg mások tovább és több laktáz enzim termelésére képesek.

Laktáz enzim hiányában a tejcukorban lévő energia hasznosítása kicsiny, és az emésztés egy alternatív úton következik be. Ekkor a tejcukor/laktóz a szervezetünkben élő hasznos bélbaktériumok segítségével bomlik le, szerves sav és gáz képződés közben. Így a tejcukor nagy molekulája hosszabb időt tölt a belekben, víz visszaszívást okoz, ami hasmenést eredményez. A képződő gázok pedig fájdalmas has puffadást, feszülést, görcsöket okoznak, majd sok gáz kíséretében híg, hasmenéses széklet távozik.

A képződött gázok egy része átszívódik a bélfalon keresztül és a keringésbe jutva, akár migrénes rohamot is provokálhatnak.

Megoldást jelenthet a tejcukor eliminálása az étrendből, de mivel sok élelmiszer, finom pékárú, sőt gyógyszer is tartalmaz tejcukrot, ez nehezen megoldható. Megoldást jelent a laktáz enzim pótlása, tejcukor tartalmú étel fogyasztása előtt közvetlen.
A Laktáz Enzim recept nélkül kapható, növényi eredetű, biztonságos és hatékony készítmény, mely a patikákban már kapható!Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez