Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Zöldfűszer az ablakban

 
A ZÖLDFŰSZER akkor az igazi, ha friss. Legjobb, ha magunk termesztjük, akár egy cserépben is. A gyógynövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes, vegyszermentes gyógymódokban bíznak.

A legtöbb gyógynövény jól tűri a cserépben történő nevelést. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, és olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drén-réteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.
 

TURBOLYA: gyógyhatású, nemes fűszernövény.
Felhasználás: leveleinek gyöngén édeskés, ánizsos íze a petrezselyemére emlékeztet. Sok benne a C-vitamin, a magnézium, a vas és a karotin. A belőlük készült tea serkenti az emésztést. Friss leveleit salátába, levesbe, csirkére, halra, tojásos ételekbe, mártásba tehetjük.TÁRKONY:
vízigényes, melegkedvelő fűszernövény

Felhasználás: Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyés ízűek. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz. Enyhe érzéstelenítő hatása van, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést.
 


LESTYÁN:
évelő, a franciák hamis zellernek nevezik

Felhasználás: Húsos zamatot ad az ételeknek, csodálatos levest lehet vele készíteni. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot “zellersóként” használhatjuk. A mag vagy a levél főzete az inkontinenciára jótékony hatású. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.
 

FODORMENTA:
keresett fűszernövény, fagytűrő, illatos évelő

Felhasználás: enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.
 

ROZMARING: örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény.
Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk.
Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez