Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Zsálya - fűben-fában orvosság


Elegáns, keskeny levelek, zöldesszürke bársonyos felülettel. Ez a bársonyos bevonat az első jele annak, hogy zsályáról van szó.
Ha ujjaink között megdörzsöljük ezeket a leveleket, az intenzív illat egyértelműen bizonyítja, a növény minőségét. A zsálya a félcserjékhez tartozik. A 20-60 cm magas növény alsó része elfásodik, a felső részeken a szár még lágy és filcesen szőrös marad. Nyáron sötétkék virágok lepik el a növényt, amelyek laza füzérekben helyezkednek el.A növény őshazája a Földközi - tenger vidéke. A zsálya már a kora középkorban diadalmenetet járt be Közép-Európában.
A legenda szerint a Szent Család egyiptomi menekülése során Mária a kis Jézust egy zsályabokor alá rejtette Heródes katonái elől, ezért tekintették a zsályát az örök élet szimbólumának. Mária napján feldíszítették vele a templomokat.
Úgy tartották, hogy a zsálya véd a varázslatoktól, a tűzvésztől, a jégveréstől, elősegíti a bőséges gyermekáldást és megkönnyíti szülést. A zsályát az elhalt mellé betették a koporsóba is. A zsályát füstölőként is használták a templomokban más gyógynövényekkel együtt, mint a cickafark, üröm, árnika, körömvirág, lestyán.
 
Gyógyászati alkalmazása

A zsálya többféle hatóanyagot tartalmaz, melyeket mind a gyógyászatban mind a kozmetikában évezredek óta felhasználnak. Noha a zsálya őshazája a meleg klímájú mediterráneum, képes dacolni a hideg téllel. A kis cserje zöldje különösen a hideg évszakban tűnik frissnek és egészségesnek, ami erős életképességének kifejezője. A hatóanyagait közvetlenül a virágzás előtt, illetve a virágzáskor gyűjtött levelei tartalmazzák. Illata jellegzetes, íze fanyar, kesernyés. A zsálya hatásában szoros kapcsolódást mutat a bőrhöz, mint kiválasztó szervhez és a verejtékmirigyek működéséhez.


GYÓGYTEAKÉNT:
A zsályatea gyógyítja a fogíny, a szájüreg és a torok gyulladásait, nyugtatja a nyálkahártyákat. Túlzott verejtékezés esetén csökkenti az izzadást. Segíti az emésztést, étvágyjavító, kedvezően befolyásolja a gyomor - és bélműködést. Az illóolaja fertőtlenít, és görcsöt old.

KÜLSŐLEG:
Torok, ínygyulladás, fogínysorvadás, ínyvérzés, szájpenész esetén öblögető szerként  javasolják
Bőrgyulladás esetén borogatószerként használják.

HOMEOPÁTIÁBAN:

A zsályát a homeopátiás készítményekben elsősorban izzadásgátló hatása miatt alkalmazzák.

KOZMETIKUMOKBAN:

A zsályát átmelegítő és szabályozó hatása miatt számos kozmetikai készítményben megtaláljuk.
Habfürdőkhöz, tusfürdőkhöz felhasznált illóolajnak köszönhető az izzadást szabályozó, frissítő hatás, ami különösen nagy nyári melegben vagy sportolás közben érvényesül rendkívül jótékonyan. A zsályafürdőnek bőrfeszesítő hatása is van. A hideg évszakban ugyanakkor átmelegíti a szervezetet, fokozza a vérellátást. Dezodorok, lábbalzsamok, testápolók, púderek kedvelt alapanyaga. Szájvizekben, fogkrémekben a gyulladáscsökkentő hatása áll előtérben.

CUKORKÁKBAN:A szájüreg fertőtlenítésére alkalmas.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez