Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

C-Vitamin 

Mire jó a C-vitamin?

Az aszkorbinsav (C-vitamin) az egykor rettegett hiánybetegség, a skorbut ellenszere. Segít megelőzni a különböző típusú, vírus és baktérium okozta fertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését. Részt vesz a kötőszövet anyagának felépítésében, bekapcsolódik a közbülső anyagcserébe.
Elősegíti a vérerek, a csontok, a fogíny megújulását. Védelmet nyújt az agresszív szabadgyökök hatásával szemben. A nátha megelőzésének, illetve kezelésének elmaradhatatlan eszköze. Fontos tudni, hogy stresszállapotban gyorsabban ürül ki a szervezetből.

Egy kis tudomány
A vitaminok életfontosságú hatóanyagok, szerves vegyületek, melyeknek kalorikus tápértékük nincs (mint pl. a szénhidrátoknak), ugyanakkor jelenlétük az élet fenntartásához nélkülözhetetlen. Köztudott, hogy az aszkorbinsavat Szent-Györgyi Albert magyar biokémikus izolálta elsőként, majd bebizonyította azonosságát a C-vitaminnal.
Vízoldékony vitamin, melyet a legtöbb állat elő tud állítani, míg a tengerimalac, a majom és az ember nem képes rá. Ezért a táplálékban rejlő C-vitamin-forrásra vagyunk utalva, és mivel korlátozott mennyiség tárolódik a szervezetben, a folyamatos bevitel és pótlás elengedhetetlen.
A C-vitamin a májban, illetve a mellékvesekéregben raktározódik, és a vizelettel ürül ki a szervezetből. Antioxidáns vitamin, mely a fehérvérsejt védekező rendszer erősítésével hozzájárul az immunrendszer működéséhez.

Természetes előfordulási helyek
A legtöbb C-vitamin a csipkebogyóban képződik. Sok C-vitamin raktározódik a citrusfélékben, a paprikában, paradicsomban, burgonyában, a zöld és leveles főzeléknövényekben.
A C-vitamin hő hatására instabillá válik, és lebomlik (forró teába egyáltalán ne, meleg teába nagyobb mennyiségben tegyünk C-vitamint, a lebomlási folyamat elnyújtása miatt). A fény, az oxigén, a víz jelenlétében a C-vitamin ugyancsak lebomlik.

A napi C-vitamin-szükséglet
Az átlagos napi szükséglet 75 mg C-vitamin. Több C-vitaminra van szüksége a dohányosoknak (minden szál cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamin hatását semlegesíti), a szennyezett levegőjű nagyvárosok lakóinak (a szén-monoxid tönkreteszi a C-vitamint), az időseknek, a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek.
A megfázáskor fájdalom, illetve lázcsillapításra szedett acetil-szalicilsav miatt a C-vitamin háromszor gyorsabban ürül ki a szervezetből, ezért ebben az időszakban megoldást jelenthet a C-vitamin mesterséges pótlása.

Figyelmeztetés
Nagy mennyiségű C-vitamin (napi 000 mg-tól) bevétele oxálsav és húgysav kiválását idézheti elő, ami vesekövességet eredményezhet. Napi 10 000 mg C-vitamin bevétele kellemetlen mellékhatásokkal, például hasmenéssel, bőrkiütésekkel járhat.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez