Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Amit a táplálékkiegészítőkről tudni érdemes  


Hatalmas a kínálat a táplálékkiegészítők piacán, rengeteg vitamin, fogyasztószer, antioxidáns, stb. kapható a patikákban és a bioboltok polcain. Megpróbálunk néhány útmutatót adni, hogy könnyebb legyen eligazodni az óriási választék között.
 
A vitamintartalmú készítmények
Törekedjünk arra, hogy természetes vitamintartalmú készítményeket válasszunk. A természetes vitaminkészítmények nemcsak magát a vitamint, hanem annak működéséhez szükséges kofaktorokat, ásványi anyagokat is tartalmazzák. Így a biohasznosulás jobb, mint a mesterséges készítmények esetében. A mesterséges vitaminok esetében könnyebb túladagolni a vitamint, ez főleg a zsíroldékony vitaminokra vonatkozik. A mesterséges vegyületek a vesét is megterhelik és csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben. Több olyan készítmény is forgalomban van, ami valamilyen vitamint tartalmaz, ne essünk abba a hibába, hogy több vitamintartalmú táplálékkiegészítőt is fogyasztunk, és ezáltal a vitaminokat túladagoljuk. Egészség- WellnessEgészség- WellnessEgészség- WellnessEgészség- WellnessEgészség- WellnessEgészség- WellnessEgészség- Wellness


Az ásványi anyagok, nyomelemek
Az ásványi anyagok, nyomelemek pótlása esetén fontos kikérni a szakember tanácsát, hiszen az több olyan betegség és állapot is létezik, melyek esetében ártalmas lehet a fokozott ásványi anyag- vagy nyomelem-bevitel. Például vesebetegek esetében a fokozott kálciumbevitel terheli a szervezetet, egyes gyógyszerek sem szedhetőek együtt kalciummal, a fokozott jódbevitel pajzsmirigy-betegséget idézhet elő, stb.Gyógynövények
A gyógynövény-tartalmú gyógyhatású készítmények használata előtt is mindenképp érdemes tájékozódni a kezelőorvostól, hiszen ezek befolyásolhatják például a vércukrot, vérnyomást, stb. A hagyományos és a természetes gyógymódok együtt lehetnek igazán eredményesek. Sokszor elegendő gyógyhatású növények fogyasztása, de vannak olyan esetek is, amikor a természetes gyógymód nem váltja ki a hagyományos gyógyszeres kezelést, csupán azt kiegészítheti. Mielőtt gyógynövény-tartalmú készítményt fogyaszt valaki, érdemes a termék tisztaságáról, a benne levő egyéb hatóanyagokról és a különböző hatóanyagok koncentrációjáról is tájékozódni.


Fogyasztó tabletták, táplálékkiegészítők daganatos betegeknek, vágyfokozók
Sok esetben a fenti kategóriákba soroltak nem számítanak klasszikus táplálékkiegészítőknek, bár ilyen név alatt tüntetik fel őket. Sokan azt hiszik, hogy ezek a szerek olyan hatóságok által engedélyezett megbízható s hatásos készítmények, mint amelyeket orvosi receptre lehet a patikákban vásárolni, de valójában ez nem így van. Sok milliót költenek az emberek kétes eredetű és hatású készítményekre, de a hatástalanságnál is rosszabb az, hogy ezek potenciális veszélyforrást jelentenek az egészségre. Sok cég úgy próbálja megtéveszteni a fogyasztókat, hogy hamisítják a termék engedélyét és olyan kifejezésekkel, mint például „klinikailag tesztelt” próbálják az embereket a termék megvásárlására rávenni. Hiszen, ha klinikailag tesztelték volna, akkor gyógyszerészeti hatóság általi engedélye is lenne.
 
Dr. Csuth Ágnes

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez