Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez


A zsír- és a vörös húsok fogyasztásának hatásai

A táplálkozás hatása a vastagbél és a végbél daganatainak kialakulására

A zsírokban és vörös húsokban bővelkedő étrend az egyik fő rizikófaktora a vastagbél- és végbél- daganatok kialakulásának. Több feltételezett mechanizmus is létezik. Valószínűleg az egyik ok az, hogy a húsok főzése során rákkeltő anyagok képződnek. A feldolgozott húsok nagy mennyiségben tartalmaznak nitriteket és nitrátokat, melyek a húsokban lévő fehérjékkel és hemmel ( a mioglobin és a hemoglobin része) mutációt okozó molekulák képződéséhez vezetnek. A vörös húsok kiváló vasforrások, ez is növeli a daganatok kialakulásának rizikóját, hiszen a bélrendszeren belül pro-oxidánsként szerepel a vas. Állatkísérletek azt az összefüggést vetették fel, hogy a vörös húsokból felszabaduló hem közvetlenül károsítja a vastagbél nyálkahártyáját, ezzel szemben a hemben szegény szárnyas húsok fogyasztása nem hozható összefüggésbe a colorectális daganatok kialakulásával. Pontosan megbecsülni nehéz feladat, hogy adott mennyiségű hús fogyasztásakor milyen mértékben zajlanak le a fenti folyamatok.


A könnyen felszívódó szénhidrátok hatása

A nem inzulin dependens cukorbaj és a vastagbél- ill. végbéldaganatok földrajzi megoszlása nagy hasonlóságot mutat. A kapcsolatra az lehet a magyarázat, hogy a folyamatosan magas könnyen felszívódó szénhidrátbevitel által okozott folyamatosan magas vércukor és inzulinszint ezen tumorok kialakulását serkenti.

A rostfogyasztás hatásai

A megfigyelést alátámasztja az a tény, hogy Afrika és Ázsia bizonyos népcsoportjaiban nagyon alacsony a vastagbél- ill. végbéldaganatok és más betegségek előfordulásnak aránya, és ezek a népcsoportok rendkívül magas, nem emészthető rosttartalmú ételeket fogyasztanak. Ezekből a rostokból a vastagbél baktériumflórája rövid szénláncú zsírsavakat állít elő, mely egyrészt a vastagbél hámsejtjeinek energiaforrásai,másrészt csökkentik a sejtszaporodás mértékét, segítik a sejtek differenciálódását és segítik az apoptózist (programozott sejthalál), ezáltal a tumoros folyamatok kialakulását gátolják.


Zöldségek és gyümölcsök hatása

Eddig nem igazolódott egyértelműen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás védő hatása, bár több tanulmány is igazolta ezek gyenge védő hatását, de a mai napig nem bizonyították be, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás egyértelműen csökkentené a vastagbél- illetve végbéldaganatok kialakulásának esélyét.


Többszörösen telítetlen zsírsavak

Néhány vizsgálat igazolta a halfogyasztás védő szerepét a vastagbél- ill. végbéldaganatok kialakulásával szemben, de egyelőre az eredmények nem egyértelműek. Valószínűnek látszik az a mechanizmus a védő szerep igazolására, hogy a halakban jelen lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik bizonyos gyulladáskeltő molekulák termelődését és tumorellenes hatást fejtenek ki.

Vital Balance Életmód Központ
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez