Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Egészség- Wellness


Felgyorsult életritmusú, rohanó világunkban egyre több panasz hagyja el az emberek ajkát. A „szervusz, hogy vagy”, választ nem igénylő kérdésre gyakran érkezik a sablonos „kösz, megvagyok, de egyre gyakrabban ki is egészül: „csak…”, és ömlik a panaszáradat. „Sok a munka, nincs megállás, nem érek rá, állandóan rohanok, szabadság, pihenés… ugyan, nincs arra idő, pedig fáradt vagyok, testileg, szellemileg kilúgozott…” Hol van már apáink, nagyapáink mondása: „Csak egészség legyen!..” Ebben az óhajban benne volt minden. Az is, hogy ha egészség van, az ember legyőz minden nehézséget, ha egészség van, képes megteremteni az anyagi jólétet, ha egészség van, meg van minden, illetve meg van mindenre a lehetőség.


Egészség, de mit is jelent ez a fogalom valójában? Nem csupán betegség nélküliséget (kellene jelentenie), hanem egy komplex „egész” jól eső érzetét, életmódprogramot, közkedvelt idegen szóval: wellness-t. Ez az új keletű, angolszász kifejezés, kb. 25 évvel ezelőtt született az USA-ban. Míg a fitnesz a fittség, edzettség, a fizikai erőkifejtéssel szerzett erőnlétet fedi, addig a wellness az embert teljes egészként szemléli, egyaránt magába foglalva a fizikai-, emocionális-, spirituális-, intellektuális-, szociális jólétét, ezek harmóniáját, mindazt, amit az „egészség” szó hallatán éreznünk, gondolnunk kell. Jól tudjuk, „a megfelelő egészségi állapot elérését és fenntartását számtalan társadalmi-gazdasági tényező befolyásolja, de természetesen az egyén szerepe sem megkérdőjelezhető. Az egészség ugyanis nagymértékben tudatos törekvés és erőfeszítés eredménye, hiszen az ember nem pusztán passzív elszenvedője azoknak a körülményeknek, amelyek közt jól vagy rosszul érzi magát, hanem - kisebb-nagyobb mértékben - megteremtője is”. (Boros Julianna, szociológus Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ)


A wellness, azaz egészséges életmód célja, s egyben eredménye is a jó közérzet biztosítása, az idősödési tünetek bekövetkeztének lassítása, valamint a megbetegedések kockázatának csökkentése. Mindez feltételezi, illetve megköveteli az egészséghez kapcsolódó felelősségtudatosságot, a környezetbarát szemléletmódot, azaz a környezettudatosságot, a rendszeres testmozgást, egészséges táplálkozást, a káros szenvedélyek – élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek – elkerülését, végül, de nem utolsó sorban a rendszeres ellazulást, a stresszkezelést. Néhány elem ezek közül napjainkban már eléggé nagy hangsúlyt kap. Felvilágosító kampányok, reklámok sulykolják az emberekbe a testedzés fontosságát, hívják fel a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a káros szenvedélyek legyőzésére is történnek lépések. Még a környezettudatosság is elég teret kap médiában, oktatásban. Az egészségtudatosság szükségességének felismerése azonban még mintha váratna magára. A magyar ember általában már csak akkor megy orvoshoz, ha nagy a baj. Nem nagyon ismert, elfogadott a rendszeres orvosi ellenőrzésen, de még a különböző szűrővizsgálatokon való megjelenés sem. A „lelki nyavaják” még kevesebb figyelmet kapnak. A stresszkezelés többnyire kimerül a túlhajtottságra, kimerültségre való panaszkodásban. A legtöbb stresszhelyzetet jelentő munkahelyi környezettel szemben is első sorban anyagi jellegű elvárások érvényesülnek. Munkába álláskor mindig a bérezés, az egyéb anyagi juttatások (étkezési hozzájárulás, ruhapénz) kerülnek először szóba. Talán említés történik még munkavédelmi (védőital, klímaberendezés), esetleg kényelmi szempontokról (gépkocsi használat, mobiltelefon). Vajon hány munkavállaló kérdez rá a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátásra, munkahelyi sportolási, rekreációs lehetőségre?  S vajon hány munkáltató gondol ilyen fajta juttatásokra? A lelki, szellemi „karbantartás” pedig épp olyan fontos az egyén szempontjából, mint a fizikai erőnlét biztosítása. Ez utóbbi egyébként előbb-utóbb szintén csorbát szenved az előbbi tartós elhanyagolása esetén. Éppen ezért van valós szükség a wellness életmód mielőbbi megismertetésére, meghonosítására hazai körülmények között is.


Néhány cég már ma is biztosít sportolási lehetőséget dolgozóinak, üdülési hozzájárulást, ami szintén megkönnyíti a regenerálódást. S lassan, de megjelentek már a színen – egyelőre főként a vállalkozói szférában, a menedzserek körében –, a különböző wellness  szolgáltatások, amelyek meglehetősen széles skálán mozognak. A különböző masszázsok, aroma-, mágnes-terápiák, gerinctorna, gyógyfürdőkkel, gyógynövényes pakolásokkal, kineziológiai kezeléssel kiegészítve, összekötve autogéntréninggel, meditációval és táplálkozási tanácsadással mind-mind az jó közérzet, s ezáltal a jobb teljesítőképesség megteremtését szolgálják. S ez csak néhány kiragadott példa a wellness szolgáltatások köréből.  (
Pigniczki Ágnes)"Kinek ajánlott egy wellness hétvége? Korosztálytól és nemtől függetlenül mindenkinek javasolt a wellness életmód és akár évente több alkalommal is egy-egy wellness hétvége. Mindenkinek, aki arra vágyik, hogy sok-sok éven keresztül  jól érezze magát a bőrében. Ezért gyűjtöttük össze Önnek wellness hétvége akciók hatalmas kínálatát. Amennyiben inkább telefonon érdeklődne, kollégáink örömmel és készséggel állnak segítségére a (+36-1) 8012100 telefonszámon."

Szálláshelyek, szállás, wellness: Szállodák .hu

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez