Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A csokoládé nem csupán édesség...

 

BŰNTUDATTAL gondolunk rá valahányszor a konyha rejtett fiókjából előkapunk egy darabkát. Mert akárki akármit is mond: csokit egyszerűen muszáj enni. Gombóc Artur is megmondta. Pedig tudjuk, a csoki egyetlen darabkája is dugába döntheti a legjobban eltervezett fogyókúrát is.

 

Szóval, ahogy Gombóc Artur is megmondta: létezik a kerek csokoládé, hosszú csokoládé, töltött csokoládé, lyukas csokoládé, fehér csokoládé, barna, édes, keserű, mogyorós … És sorolhatnánk napestig a bűnös finomságok nevét. Időközben kitaláltak minden féle modern és tudományos meg aktív csokoládét, de a csoki az akkor is csak csoki marad.
Számtalan tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a kakaó és a csokoládé különösen gazdag polifenolokban, amelyek egy antioxidáns hatású vegyületcsoport tagjai. Az antioxidánsok védik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök károsító hatása ellen, és hatékonyan erősítik az immunrendszert.
A polifenol-bevitel hozzájárulhat a szív és keringési rendszer, valamint egyes daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez.
Bizonyított tény az is, hogy a kakaó serkenti a testben az endorfin termelődését, a boldogság természetes alkotóelemét, amely egyrészt biztosítja a jó közérzet szenzációs érzését. Az agyban - érzelmi felindulás hatására - fenil- etil-amin is termelődik, amely szintén bódulatot idézhet elő. A csokiban található, serkentő hatású teobromin és kevés koffein az éberséget növeli. Másrészt a csokoládé közvetlenül hat a zsírmolekulák oldásának folyamatára. A csokoládé antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a szervezet sejtjeinek károsodását, megvédi a bőrt a környezeti ártalmaktól, és az öregedést is lassítja.

 
A csokoládénak fizikai és lelki hatásai egyaránt vannak. Nagyon kellemes testpakolás lehet, amelynek fő alkotója a csokoládé, egy kalóriabomba nélküli élvezet a csokoládé jótékony hatásával. Sőt újabban a nagy kozmetikai cégek csokoládé tartalmú szépítőszereket hoznak forgalomba.
A csokoládé koffeint és endorfint tartalmaz, melyet kakaóból nyernek ki. A testkezelést kúrában érdemes - a látványos eredmény elérésének érdekében - végeztetni, minimum 10 alkalommal, heti kétszeri lebontásban. A csokoládépakolás színe, illata, krémes szerkezete és kellemes hőmérséklete a legédesebb örömszerző testkezelésünk, amely hat a cellulitra, karcsúsító és alakformáló hatása van. A csokoládé szinte beleolvad a bőr rétegeibe: karcsúsító, alakformáló hatása van, csökkenti a narancsbőr kellemetlen tüneteit, hidratálja és puhává varázsolja a bőrt, táplálja és vitalizálja a bőr kötőszövetét.
 
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A cukor ételeinket ízletessé, étrendünket változatossá teheti. Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, közülük az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legkedveltebb formája a csokoládé. Ez köszönhető annak, hogy manapság már nagyon sokféle ízben, kivitelben kapható, így mindenki találhat köztük olyat, ami az ízlésének leginkább megfelelő. A bolti csokoládék úgy készülnek, hogy az amúgy is zsírban gazdag kakaómasszához még több zsírt - kakaóvajat, hogy olvadékonyabb legyen a csoki -, cukrot, és tejcsoki esetében tejet adnak. Amerikában kizárólag a kakaóvajat engedélyezik zsiradékként a csokoládékban,Európában azonban legfeljebb 5 százalékban más, növényi eredetű zsiradékot is hozzáad-hatnak, ami azonban jelentősen csökkenti az adott csokiféleség élvezeti értékét. A hozzáadott dolgok arányát és mennyiségét érdemes a csoki csomagolásán ellenőrizni.
Tudományos tény: a csokoládék általában 33 Celsius fokon olvadnak Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a csokoládé magas zsírtartalma miatt bizony a legszigorúbb fogyókúrás edzésprogram is dugába dőlhet.
Tehát semmiképp se fogyasszunk edzés után és este csokit, mert akkor hiába izzadtunk a futópadon. Legjobb, ha maximum hetente kétszer, a kora délutáni órákban, egy-két szeletke csokoládét kapunk be. “Csak az íze kedvéért.”
Még egy megszívlelendő tanács: ne tároljunk otthon csokoládét, mert az arra ösztökélhet a nap üres óráiban, hogy egy kicsit felvidítsuk magunkat néhány barna kockával...
 
 
A csokoládé története
 
A csokoládét a Theobroma cacao - “istenek eledele” - nevű fa termésének köszönhetjük. Dél-Amerikából származik, egykor a mexikói azték civilizáció idején, mintegy 3000 évvel ezelőtt még fizetőeszközként is használták a kakaóbabot.
 
A csokoládét az európaiak számára Kolumbusz Kristóf fedezte fel az Újvilágban a 15. század végén. Az aztékok ekkor már régóta itták az istenek italát, a csokoládét. Ez egy keserű ital volt, amit pörkölt kakaószemekből készítettek és jól megfűszerezték. Ezt az italt nagyra becsülték, és csak a leggazdagabbak ihatták. Az íze nem hasonlított a mai fincsi csokiízhez, a hódító spanyolok egyenesen ihatatlannak találták.
Annak ellenére, hogy a csokiital receptje a spanyol arisztokrácia titka volt, hamarosan egész Európában elterjedt. A cukor hozzáadásának köszönhetően finom ital lett belőle, amit az orvosok még gyógyszerként is felírtak betegeiknek. ( Kár, hogy az orvosok ezt a szokásukat nem tartották meg napjainkig.)

Belgiumban a csokoládé a kezdetektől ajándéknak számított. Talán ez adhatta az ötletet 1912-ben a praliné és a díszdobozba való csomagolás kitalálóinak.
A csokigyártók termékeik alapanyagául a legjobb minőségű kakaószemeket választották és a töltelékbe is csak a legjobb került. A pralinékat kézzel készítették és gyönyörűen díszítették. A díszítést még ma is kézzel végzik, és ezek a luxustermékek közé számítanak. Ha ujjaink közé fogunk egy finom csokoládét, biztosan nem az jár a fejünkben, hogyan is készül a csoki. Pedig a csoki hosszú utat tesz meg, míg a kezeink közé kerül.


A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják és a gyárakba szállítják. A gyárakban pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat. A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, csomagolás. A többit már magunk is jól tudjuk.
A világ egyes országaiban még csokoládéklubok is léteznek, amelyben időről időre a csokoládét imádó klubtagok összegyűlnek, hogy kipróbálják a piacra lépő újdonságokat, különlegességeket. Egy igazi, minőségi csokoládé akár 50-70 százalékban is tartalmaz kakaót. Az üzletek polcain lévő csokifélék többségénél ez kb. 30% körül mozog. A csokoládéban minimális fehérje, kevés ásványi anyag, változó mennyiségű cukor és sok zsír található - kb. 30 százalék! -, ezért energiatartalma is igen nagy lehet. Fajtánként különböző, de 10 dkg-jában akár 500 kalória is lehet!     
 (Forrás: Sikerpressz)


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez