Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Sokkoló adatok

Egy brit jelentés szerint sok gyümölcsízesítésű italnak és rágcsálnivalók több mint fele minimális mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmaz valódi gyümölcsöt.
A szakemberek azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy feltétlenül olvassák el a kisbetűs részeket is a csomagoláson.

A vizsgált gyümölcs-ízesítésű italok és rágcsálnivalók kevesebb, mint 40 százaléka tartalmaz valódi gyümölcsöt – áll abban a jelentésben, melyet nyilvánosságra hozott egy brit fogyasztóvédelmi szervezet.

Az Élelmiszer Bizottság 28, a felirat szerint epertartalmú terméket vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy közülük összesen 11 tartalmazott valódi gyümölcsöt, ám ezek közül is ötben az eper aránya nem érte el az egy százalékot. Az élelmiszeriparban mintegy 2700 ízesítőanyagot használnak, ám a brit törvények szerint a gyártóknak nem kell feltüntetniük, ezek közül melyeket használták és azok természetes vagy mesterséges anyagok voltak.

„Félrevezető és megtévesztő eperízűnek nevezni és erre utaló csomagolásban piacra dobni egy terméket, amikor az alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz valódi gyümölcsöt.
A vásárlóknak figyelniük kellene az összetevőket tartalmazó kisbetűs részekre, ha tudni szeretnék, a termék tartalmaz- e valódi gyümölcsöt, mert előfordulhat, hogy a csomagolás ellenére nem” - jelentette ki a szervezet szóvivője.

„Az élelmiszeriparban hatalmas a verseny. Ha a vállalatok az ízesítéssel csökkenthetik a költségeiket, azaz növelhetik a nyereségüket, akkor azt megteszik. A fogyasztók pedig nem mindig veszik észre, hogy becsapták őket” - tette hozzá Ian Tokelove.

A Daily Telegraph által megkérdezett egyik érintett cég szóvivője nem cáfolta, hogy használnak ízesítőket. „Mint bármelyik háztartásban, alkalmanként mi is használunk ízesítőt, hogy így erősítsük az étel aromáját” - mondta a szóvivő, cáfolva ugyanakkor, hogy a vásárlók megtévesztésére törekednének.
Forrás: zoldello.hu


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez