Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Tortúra 


Tortúra – Emésztésünk könnyítésére

Az emberek nagyjából 30 százaléka (más források szerint minden ötödik ember) küzd emésztési problémákkal
A székrekedés mögött szervi panaszok is állhatnak, de az esetek döntő többségében a rossz táplálkozási szokások miatt áll fenn a probléma: túl kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ráadásul rendszertelenül, kevés folyadékot iszunk, ezen kívül keveset mozgunk.

Hol rontjuk el?
  • Kevés ballasztanyag
Túl sok zsírt, állati eredetű fehérjét, cukrot  fogyasztunk, ballasztanyagokból pedig egyre kevesebbet. Márpedig ha ez utóbbi hiányzik az elfogyasztott ételekből, és emellett még keveset is iszunk, szorulás a vége.
  •  A stressz
A nap mint nap idegeskedünk valamiért. A stressz megzavarhatja a bélműködésért is felelős vegetatív idegrendszer  munkáját. A stresszt kiválthatja depresszió, vagy a rendszertelen életmód is.
  • A mozgáshiány
Előfordul, hogy hiába táplálkozik valaki optimálisan, ha napja nagy részét állva vagy ülve tölti. A mozgáshiány egyenes következménye a lanyhuló bélmozgás.
  • Fokozott gyógyszerszedés
Bizonyos gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, altatók, görcsoldók, nyugtatók, antidepresszánsok, vízhajtók) rendszeres szedés mellett okozhatnak székrekedést. Ezért mindig olvassuk el a betegtájékoztatót.

Mi a teendő?

  • Sok-sok rostot együnk
Fogyasszunk bélmozgást elősegítő, rostdús élelmiszereket. Ha a fehér kenyeret és rizst barnára cseréljük, az már hatásos lehet.  Ezzel nem csak emésztését könnyítjük meg, védelmet nyújtanak a rák, a szív- és a cukorbetegség ellen, fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében.
  • Víz- víz
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék (2-3 liter) elfogyasztása is, a rostdús táplálkozás mellett különösen. Így kiküszöbölhető, hogy a széklet túl száraz legyen.
  • Többször keveset
A sikeres emésztés érdekében célszerű a fő étkezés között gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot enni. Így mozgásban tartja a beleket.
  • Gyaloglás, lépcsőzés
Ha ülő munkát végzünk, különösen fontos a mozgás. Egy-két emelet kedvéért, menjünk inkább a lépcsőn. Napi fél óra séta, az úszás, a futás, és más könnyű mozgás. A bél fokozott mozgással reagál a keletkező ingerekre.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez