Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Csípős fűszerek 

Erősek és hatásosak

Chili

A chili leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. Hatóanyaga stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik.
A chilivel azonos hatású még az erős zöldpaprika, vagy a zöldborssal ízesített étel is.


Curry
A curry csökkenti a hörgők hurutját, az arc- és orrüregek dugulását, egyben a megfázást és az influenzát okozó vírusokat is pusztítja. Több összetevője rendelkezik a meghűlés tüneteit csökkentő tulajdonsággal: kurkuma tartalma antioxidáns, vírus- és baktériumölő, valamint immunrendszer erősítő hatású.


Gyömbér

A gyömbér vírusölő hatású, enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást. Hatóanyagai csillapítják a hányingert is, így gyomorrontás vagy terhesség korai szakában fellépő émelygés esetén is segíthet.
Tipp: megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal.


Torma
A torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. Hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Tipp: jóízű reggeli vagy vacsora ötletnek tűnik az ecetes reszelt torma virslivel.
A jó öreg fokhagyma

A fokhagyma tisztítja a hörgőket, az orrot és enyhíti a torokfájást, olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.