Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Vidámító gyógyteákIlyenkor télen sok a szürke, fénytelen nap, hiányzik a napfény, hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, ingerlékenyek, feszültek leszünk. Milyen teák segíthetnek a lelki egyensúly megtartásában?


A teázás szertartása önmagában is hangulatjavító. Kevés olyan meghitt perce van a napnak, mint mikor egy csésze forró teával leülünk a kényelmes fotelba. Már a teakészítés is élvezet, kényeztetés: a csészét kézbe fogni jólesik, a tea illatát beszívni csak behunyt szemmel lehet, olyan finom.

 

Orbáncfű

Depresszió ellen leginkább az orbáncfű teáját ajánlom. Ez az erős hatású gyógynövény igazi diadalmenetben vonult be a XX. században az akadémikus gyógyítás világába. Németországban, ahol az emberek 82%-a választja a gyógynövényeket a gyógyszerekkel szemben, az orbáncfű teát antidepresszánsként írja fel az orvos. Mivel egyúttal igen erős immunerősítő hatása van, AIDS-es betegek terápiájának is része. Napi egy csészével ajánlok belőle az esti órákban. Vigyázzanak vele, csak 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani.

 

Citromfű

Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. Népi neve (mézfű) aromadús voltára, kellemes ízére, egyben a latin névben szereplő melissa (méz) szóra utal. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet.

A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyrabecsült növény. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Valóban, a világ legidősebb emberei közül többen fogyasztják napi rendszerességgel a citromfű teáját. (a brit nemzetiségű John Hussey, aki 116 évig élt, 50 éven keresztül citromfű teát ivott egy kevés mézzel reggelire, honfitársa, Glamorgan hercege, aki 108 évig élt, szintén naponta fogyasztotta). 

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt az ókorban csípésekre, harapásokra külsőleg alkalmazták. Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható.
Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszanak belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni.
Szívidegeinket, agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket!

 

Levendula

A levendula az antikvitás egyik legkedveltebb növénye volt. Egy font (fél kilógramm) levendulavirág ára egy mezei munkás egész havi bérének megfelelő összegbe került. Leginkább fürdők illatosítására használták, de már ismerték fertőtlenítő, idegnyugtató hatását is. Teája kesernyés ízű, ezért csak egy mokkáskanálnyit tegyenek 2,5 dl vízhez. Este, lefekvés előtt igyák meg.
Ideges szívdobogást, migrént, szédülést, melankóliát szüntet, enyhe vízhajtó hatású.

 

Csipkebogyó

A csipkebogyó a rosa canina, kutyarózsa nevű bokor termése. Perzsiából származik, az ókorban kutyaharapást is gyógyítottak vele, innen a név.
Enyhíti a feszültséget, nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. Magas C-vitamin tartalma is ismert: a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtette a lakosság C-vitamin szükségletének fedezése céljából. Hideg vizes áztatással készítünk belőle teát: egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst egy óráig hideg vízben áztatunk, utána ugyanabban a vízben felhevítjük az első forrásig, újabb 4 órán keresztül állni hagyjuk, majd megisszuk. Mivel jó vízhajtó, emésztésjavító és segíti a hólyagműködést, mindenkinek ajánlom a fogyasztását. Rendszeresen is ihatják, akár napi 2-3 csészével.

Nyugtató hatású fürdőket is készíthetnek a szénapelyvából készült párnából, levendulából, rozmaringból, kamillavirágból.
Mindezek mellé fogadják el tanácsomat: mivel az idegesség nem mulasztja el problémáinkat, csak újakat teremt, vigyázzanak magukra, szeretteikre, teaivás közben bölcsen és méltósággal emelkedjenek felül a gondokon.
Lopes-Szabó Zsuzsa


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez