Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Homeopátia

Hasonlót a hasonlóval 

A homeopátia hazánkban is egyre jobban elterjedt a gyógyításban. Sokan azonban nem tudják, mi az eljárás lényege, ezért nem szívesen akarják  igénybe venni ezeket a kezeléseket.

Hasonlót a hasonlóval: ez a homeopátia kétszáz éves alapelve.
Az Ókorban már Hippokratész leírta, hogy egy betegséget kétféleképpen lehet gyógyítani: a baj ellenszerével vagy a tünetekhez hasonló szerrel. 

A homeopátiát széles körben alkalmazzák, sokféle állapot kúrálására használják igen eredményesen, jóllehet még ma sincs természettudományos magyarázata a hatásának.
A módszer elnevezése: „similar similibus curenter”, ami annyit jelent, hogy „hasonlót a hasonlóval gyógyítani”.

Az életerőre hat
A klasszikus módszer alkalmazásakor a gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására is törekszik, illetve a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére szolgál.
A homeopátia regulációs terápia. Az ilyen szerekben lévő információ, működésbe hozza a szervezet – valami okból gátolt – öngyógyító mechanizmusait.
A homeopátiás szerek az életerőre kívánnak hatni: – egy adott tünettel szemben fel kell erősíteni a szervezetet, amely általában tudja, hogy mi a teendője – a homeopátiás gyógyítás engedi a folyamatot lejátszódni, azt nem akasztja meg.

Növényi, természetes anyagok
A homeopatikus gyógyítás a betegségek megelőzésére törekszik úgy, hogy korrigálja az apróbb kiegyensúlyozatlanságokat, mielőtt azok komolyabb tünetekké és meghatározott betegségekké alakulhatnának.
Azok az emberek, akik homeopatikus szereket szednek, általános egészségi állapotukat rendszerint egyre jobbnak találják. Ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.
A homeopatikus szerek előállításához használt természetes anyagok, melyekből több mint kétezerféle létezik, különböző forrásokból származnak.
A legtöbbet növényekből nyerik, bár ásványok, fémek, sőt még bizonyos mérgek is felhasználhatók. Maga a gyógyszer lehet tabletta, folyékony készítmény, ezzel átitatott cukorgolyó, folyékony injekcióoldat, illetve külsőleg használható szer.

Fontos!
A kezelés megkezdése előtt a homeopata orvos alaposan elbeszélget a pácienssel, részletesen kikérdezi eddigi betegségeiről, a családban előforduló esetekről, az éppen aktuális tünetekről, szorongásairól, sőt életmódjáról, viselkedéséről, kedvteléseiről is.
A terápia alatt ajánlatos kerülni a kávét, a teát, az alkoholt és az erős fűszereket.

Érdekes!
A világ legnagyobb homeopátiás gyógyszertára a londoni királyi kórházban van. Itt megtalálható minden homeo-pátiás szer, amely a gyógyszervizsgálatokon már túljutott, de a törzskönyvezése esetleg még nem fejeződött be. Ezek száma kb.4200. E hatalmas készletből választják ki a királyi beteg számára a legmegfelelőbbet.
Hazánkban az 1900-as évek elején virágzott ez a gyógymód: homeopátiás kórházak, rendelőintézetek és gyógyszertárak működtek. Kossuth Lajos és Széchenyi István orvosa is homeopátiás módszerrel dolgozott.
A II. világháború után azonban betiltották az orvoslásnak ezt a formáját, de 1991 óta hivatalosan is újra gyakorolható, és napjainkban egyre többen alkalmazzák ezt a kezelési módot.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez