Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A kávé története


Történt egyszer a távoli Abesszínia Kaffa nevű tartományában, hogy a kopt szerzetesek kecskenyája egy fényeszöld levelű, illatos virágú cserje piros bogyóit legelte, majd a kecskék kisvártatva élénk ugrándozásba kezdtek, és még éjszaka is dobogtak. Furcsállotta a kecskepásztor, és mivel nem talált magyarázatot, tapasztalatairól beszámolt a szerzeteseknek.

A papok kivonultak a mezőre, és szemügyre vették a bokorcsoportot. Sudár, barna törzsből ágaztak el a vékony, hosszú hajtások, amelyeket csillogó, mélyzöld, hullámos felületű levélzet borított. Minden levélnyél tövében porcelánfehér, csillag alakú virág nyílt, amelynek illata a jázminéhoz hasonlított. A virágzással egy időben egres méretű, piros bogyók is díszítették a cserjét. Ezeket leszedték, és megkóstolták. Kiderült, hogy az édes, mélypiros héj két, egymás felé forduló, középen bevágott magot takar. A kóstolgatás következménye az lett, hogy a szerzetesek is ébren töltötték az éjszakát, de legalább felfedezték a kávé frissítő hatását. Ennek hírét vették a Mekkába igyekvő mohamedán zarándokok, és hogy bírják a hosszú, fáradságos vándorlást, a kávébogyók főzetét itták. Innen a kávé másik közismert elnevezése, a mokka.

A középkorban már egész Európa és Kis-Ázsia fogyasztotta, sőt Indiába is eljutott. Szenvedélyes kávéfogyasztó hírében állt VIII. Kelemen Pápa, Voltaire, a nagy francia filozófus, Napóleon császár és Lord Byron, a romantikus  költő. Magyar földre feltehetően a törökök révén jutott el.

A kávécserje, a botanikában Coffea arabica néven jegyzett örökzöld növény, fejlődése során fa vagy cserje alakot ölt. A kifejlett kávéfa magassága átlagban két méter. Általában magvetéssel szaporítják, és ezt követően a negyedik évben fordul termőre. Az örvösen elhelyezkedő, illatos, ötszirmú fehér virágok hímnősek, azaz a megtermékenyüléshez nincs szükségük más nemű egyedre.

A gömbölyű, kezdetben zöld, majd sárga, végül bordóvörösre érő csonthéjas termés másodmagával helyezkedik el a burokban. Trópusi igényű növény. Párás környezetben, világos helyen, tizenöt-huszonöt fok közötti hőmérsékleten lakásban is kiválóan nevelhető.
 

Kávé – lexikon
 
Az étkezések végén elmaradhatatlan egy csésze kávé – na igen, de milyet igyunk? Aki ínyenc, az tudja, hogy egy jó kávéhoz nem mindegy, milyen fajtát választunk.
Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül. Azután napközben jön a többszöri kávészünet, és estére már túl vagyunk a harmadik, negyedik, ötödik csészén.
Lássuk, hát, milyen kávét választhatunk... származás és fajta szerint.

Afrikai fajták

  • Kenya: A kávék királynője, erőteljesen gyümölcsös ízű. Minden nemes kávéra jellemző íz- és illatanyag tökéletes egyensúlyban található benne, nagyon finom, telt aromával párosulva. Méltán emlegetik a világ legjobb kávéi között.
  • Etiópia: A volt Abbesszínia területén van a mai Etiópia, ami a kávék őshazája. Könnyű virágaroma, lágy, gyümölcsös íz teszi különlegesen egyedivé ezt a kávét.
  • Tanzánia: Erőteljes ízű, zamatos és kellemesen testes kávé. Harmonikus íze méltán teszi kedveltté.
  • Uganda: Kellemes, enyhe csokoládé íze erőteljes aromával párosul. Keverékekben is kedvelik, ha az afrikai kávék erejére van szükség.


Amerikai fajták

Columbia: Enyhe dióíz, csodálatos zamat, intenzív aroma jellemzi ezt a klasszikusan híres kávét, mely nálunk is nagyon kedvelt.
Columbia koffeinmentes (DECAFF): Intenzív, kellemes aromájú.

Costa Rica: Igen szelíd aromájú, testes, ízekben gazdag kávéfajta. Egyedien lágy, enyhén savanykás, édes utóíze sokáig megmarad.

Guatemala: Elegáns, összetett íz: a csokoládé édességének, az élénk fűszeres íznek, valamint a száraz aromának tökéletes keveréke.

Guatemala Antiqua: A kávék hercegnőjeként is említik, jellemzően bársonyos, selymes ízek keveréke. A bécsi melange egyik alapja, íze tejjel kiegészítve kíváló.

Jamaica: A világ legjobb és legdrágább kávéja. Nagyszerű mogyorós aroma, finom, édes íz jellemzi. Kihörpintése után az utóíze nektárszerű.

Mexico: Vidám, napfényes zamata, enyhe dióíze, telt, pikáns aromája elvarázsolja a kávé szerelmeseit.

Mexico Maragogype: A világ legnagyobb szemű kávébabja. Csodás aromájáért, kissé pikáns, lágy ízéért, vonzó színéért igen keresett.

Panama: Testes, enyhén borízű kávé, gazdag aromatartalommal. Selymesen erős, simogató kávé készíthető belőle.


Ázsiai fajták

India: Felejthetetlen élményt nyújtó, erőteljes ízű, kellemesen testes és zamatos, egzotikus, nemes kávékülönlegesség.

Jáva: Testes, pikánsan fűszeres, egyedülálló - kissé füstös - aromája teszi tökéletessé ezt a nagyon jó zamatú, egzotikus kávét.

Kalosi: Az indonéz szigetvilágból származó kávé testes, aromás. Sűrű és jó zamatú kávé készíthető belőle.

Sumatra: Egzotikus, fűszeres aroma és bársonyos, krémes íz jellemzi ezt az igen zamatos, csekély mértékben savas kávékülönlegességet.

Új Guinea: Nagyon egyedi, telten bársonyos íz jellemzi, az édes és a savanyú íz kellemesen keverve csábítja el érzékszerveinket.Kávé – amit érdemes tudni róla


Illata csábító, hatása frissítő. Van, aki műanyag pohárból, keserűen issza a kávét, más porceláncsészéből, habosan. Van aki forrón, és akad, aki hidegen szereti.

Ha csak egy csészényit iszunk naponta, a szakemberek szerint nem lehet baj. Öntsünk hozzá kevés tejet, mert akkor nem von el kalciumot a szervezetünktől.

Élénkít
- A kávé koffeintartalma befolyásolja az ideg- és érrendszert, javítja az agy vérellátását. Brit kutatók megállapították, hogy a kávézó hölgyek ritkábban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, mint teázó társaik.

Segíti az emésztést
- A kávé feloldja a zsírsejteket, tehát fogyasztó hatású. Egyúttal élénkíti az anyagcsere-folyamatokat.

Nehezíti az alvást
- Meghoszszabbítja az elalvási fázist, megszakítja a mélyalvási szakaszt.

Vágyat ébreszt
- A koffein gyorsítja a szívműködést, javítja a szervek vérellátását. Növekszik tőle a szexuális érzékenység, a kitartás, hosszabb a kéjérzet.

Véd a sugárzástól
- Atomkutatók rájöttek, hogy ha egereket nagy adag koffeinnel oltanak be, azok ellenállnak a halálos dózisú gammasugárzásnak. A felfedezés új távlatokat nyithat a rákbetegek gyógyításában.

Epekő ellenes
- A rendszeres kávéfogyasztók közt 40 százalékkal kevesebb az epeköves megbetegedés. A koffein gyakori ürítésre készteti az epehólyagot, megakadályozva a kőképződést.

Csökkenti a nemzőképességet
- A sok kávét fogyasztó nőknél gyakoribb a vetélés és a terméketlenség. Dániában, ahol nagyon magas a kávéfogyasztás, sokkal többet várnak az asszonyok a teherbe esésre, mint Spanyolországban, ahol jóval kevesebb feketét isznak.

Megterheli a szívet
- A sok koffeintől emelkedik a szervezetben az aminosav szintje, ami növeli a szívinfarktus és a szélütés veszélyét. A kávéfogyasztók ötödénél az egészségesnél magasabb aminosav-szintet mértek.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez