Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Kézzel írt gyógyír

Vegyük kézbe saját egészségünket

Különféle fájdalmak, szédülés, viszketés? Vegyük kézbe saját egészségünket! A titok ugyanis éppen abban: a kézben rejlik.

A koreai kézmasszázs nem olyan régi, a nyugati világban csak a hetvenes években terjedt el. Eredete annál messzebbre nyúlik: a több évezredes kínai orvostan jelenti az alapját. Bármikor, bárhol kipróbálhatjuk. Kellemetlen mellékhatásai pedig garantáltan nincsenek.

Több energia – azonnal!

A kínai, indiai, koreai gyógyászat szerint minden betegség alapvető oka, hogy a test energiaáramlásában valamilyen akadály (blokád) lépett fel. A nyomkodásos technikával (akupresszúrával) a megfelelő helyek ingerlésével ezeket a blokkokat igyekeznek feloldani, s a következmény: az energia ismét akadálytalanul áramlik, ezért mindjárt jobban is érzi magát a páciens.

Testünk tükre

Alapgondolata: tenyerünk (is) testünk tükre. Ennek köszönhetően az ujjak és a tenyér bizonyos pontjainak a nyomkodásával a test különféle szerveinek állapota javítható. A pontok masszírozásához használjuk a hüvelykujj hegyét vagy körmét.
A masszázst kétféleképpen gyakorolhatjuk: vagy folyamatosan nyomjunk egyetlen pontot egy-két percen keresztül, vagy végezzünk az adott ponton körkörös masszírozó mozdulatokat.

Melyik zóna, melyik testrész?
A jobb kéz mutatóujja a bal karnak, a gyűrűs ujj pedig a jobb karnak felel meg. A balkézen ugyanígy fordítva.
Az egyes ujjpercek felülről lefelé a csuklónak, a könyöknek és a vállaknak felelnek meg.
- Ha például bal könyök fáj, akkor a jobb mutatóujj vagy a bal gyűrűsujj középső ujjpercét kell masszírozni.
- A hüvelykujj és a kisujj a lábbal áll kapcsolatban. A jobb kéz hüvelykujja a bal lábra, a kisujj pedig a jobb lábra van jótékony hatással. (A bal kéz ujjaira ugyanez fordítva áll.) A felső ujjbegy mindig a bokának, az alsó pedig a térdnek és a csípőnek felel meg.
A középsőujj legfelső ujjperce a fejet, az ujjpercek alatta a nyakat és a mellkast képezik le.

Mikor tenyér, mikor kézhát?
Hasi fájdalmak esetén a tenyér belső fele, hátfájás esetén a kézhát a kezelendő felület. Amennyiben érzékeny pontokat érzékelünk, akkor azokat a felületeket különös óvatossággal masszírozzuk.

Speciális pontok a tenyéren

Nyaki fájdalmak, rekedtség
Három nyomáspont a középső ujjon. A hüvelykujj körmének hátsó felével nyomjuk meg azt a pontot, amelyet a három közül a legérzékenyebb, és tartsuk szorosan.

Csuklás
Nyomjuk le kisujj begyének középső pontját, és abbamarad a csuklás.

Szédülés
Legyen étvágytalanság, szédülés vagy hányás – a gyomorpont masszírozása segíthet. Keressük ki a hüvelykujj körmével azt a pontot, ahol a határos kötőszövetek összeérnek, és próbáljuk meg kimasszírozni szervezetből a kellemetlen érzést.

Tartós fáradtság
Fáradtak vagyunk, semmihez sincs erőnk? Az energiapont erős nyomása, nyomva tartása feltölthet energiával. Ahhoz persze, hogy tartósan fittek maradjunk, ki kell deríteni a fáradékonyság pontos okát.

Speciális pontok a kézháton

Fogfájás
Kevésbé lesz kellemetlen a fogorvosnál, ha a hüvelykujj körmével lenyomjuk a mutatóujj körömágyát. Tartsuk két-három percig lenyomva. Ez enyhíti a fájdalmat, miközben az orvos a fogat kezeli.

Fejfájás, migrén
Tapintsuk ki, hogy a középső ujjhegy melyik pontja reagál érzékenyen a nyomásra. Ezt a fájdalomcsillapító-pontot nyomkodjuk-masszírozzuk, néhány percen át, óvatosan. Migrén esetén a masszázs csupán a hagyományos gyógyszeres kezelés kiegészítőjének tekinthető!

Viszketés
A hüvelykujj körömházánál találjuk meg azt a pontot, melyet a koreai masszázs a viszketéses bőrbetegségekkel kapcsol össze (ekcéma). A másik hüvelykujj körmével könnyedén tartsuk nyomva ezt a pontot, s a viszketés enyhülni fog.

Megfázás
Ezt a pontot a hüvelyk- és a mutatóujj összenyomásával találhatjuk meg: ahol a bőr a legjobban kidomborodik. Finoman masszírozzuk ezt a felületet a nátha csillapítására. Ez az akupresszúra a szénanátha, a melléküregek gyulladása és az orrvérzés ellen is hatékony.

Szorongás, idegesség

Vizsgára készülünk, vagy éppen a főnök hivat minket? A kisujj körömházánál található szívpont masszírozása megnyugtat.
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez