Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Kullancsinvázó


Ne várja meg a kullancsokat, előzze meg a bajt

A kullancsok számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a szabadban tartózkodókra, kirándulókra...

A kullancsok elleni védekezés esetében is a megelőzés a legjobb módszer. A védőoltás, megfelelően zárt ruházatban történő kirándulás, valamint a háziállatok védelme a legelső lépés a kullancsok által terjesztett betegségek kiküszöbölésére.
Az emberre különösen a következő betegségek veszélyesek:

Agyhártyagyulladás (védőoltással megelőzhető)
- kezdeti tünetei magas láz, étvágytalanság, levertség, és a fejfájás. Ezek a tünetek a csípés után egy-két héten belül jelentkeznek és hamarosan általában kezelés nélkül is elmúlik. Az esetek egy részében azonban (kb. minden 10-ből 1-2 beteg) a csípés után 2-4 hét múlva újra magas láz, fejfájás, szédülés, hányás, aluszékonyság következik. 

Lyme-kór
- egy baktérium okozza, a betegség nagyon hosszú ideig is elhúzódhat. Kezdetben, a kullancs csípése után néhány nappal egy piros, körkörös, gyűrű alakú folt jelenik meg a bőrön, ami aztán magától elmúlik. A betegséget nem könnyű megállapítani, de kezelni kell, mert ha krónikussá válik, ízületi gyulladást, (akár részleges mozgásképtelenséget is), arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívizomgyulladást stb. okozhat és nagyon komoly fájdalommal jár. Antibiotikumokkal kezelik.
 

Tibola
- (kullancs szállította nyirokcsomó- bántalom) nem ugyanaz a fajta kullancs terjeszti, mint a Lyme-kórt. Ez elsősorban a hajas fejbőrt kedveli, oda fúrja be magát. Pár napos lappangási idő után (kb 8-10 nap) jelennek meg a tünetek: rossz közérzet, fáradékonyság, hidegrázás, izzadás, valamint fej-, ízület és izomfájás.

A csípés közelében megduzzadnak a nyirokcsomók, a csípés helyén pedig megjelenhet egy hólyag, aminek az elmúlása után az érintett területről kihullhat a haj. A betegség antibiotikummal kezelhető

Barbesiosis
 - a Barbesia nevű parazita okozza. Ugyanazok a kullancsok terjesztik, mint a Lyme-kórt. Magas lázzal, fejfájással, fáradtsággal jár, a vizelet sötétbarnára színeződhet. Fontos tudni, hogy a barbesiosist, mivel meglehetősen ritka, nem mindig ismerik fel, noha szakirodalmi adatok szerint minden 10. Lyme-kóros beteg fertőződik ezzel a betegséggel is.


Ehrlichiosis
- egy baktérium okozza és ugyanazok a kullancsok terjesztik, mint a Lyme-kórt és a barbesiosist (ezért a 3-as fertőzés is előfordul). A lappangási idő 1 nap és 3 hét között van. A betegség tünetei: magas láz, izom- és izületi fájdalmak, izomgörcs vagy merevség, fejfájás, izzadás, hányás és idegrendszeri zavarok.


Visszatérő láz
- A visszatérő lázat sem könnyű diagnosztizálni, mert sok más betegséggel (akár a Lymekórral is) összetéveszthető. Tünetei: hidegrázás, magas láz, fejfájás, hányás, izom- és izületi fájdalom. Antibiotikumokkal kezelhető.


Q-láz - tünetei hasonlóak az előző betegségekhez, illetve sok más betegséghez is, ezért sokszor nincs pontos diagnózis. A tünetek: magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, torokgyulladás és köhögés. Antibiotikumokkal kezelhető.

Az oltás
Az oltás csak az agyvelőgyulladás ellen véd és egy éves kortól kaphatják a gyerekek. A nyári időszakban az első oltást 2 hét múlva követi a második, ezt pedig két hét múlva a harmadik (gyorsított oltási rend), télen viszont az elsőt egy-három hónap múlva a második. Mindkét esetben az oltást az utolsó után kb. 1 évvel meg kell ismételni.

Körülbelül három évig véd, utána ismételni kell.
Jó tanácsok túrázóknak

Magyarországon kb. harminc kullancs faj él. Közülük sok csak kifejezetten állatok vérét szívja, némely faj azonban az emberi bőrbe is befúrja magát. A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozik, négy pár lába van, törzse pedig fejtorból és potrohból áll. A potrohát csak felülről borítja egy parányi kitin lapocska, ily módon vérszívás közben a potroh az eredeti méretének ötvenszeresére képes kitágulni.
  • A kullancs a néphiedelemmel ellentétben nem a fákról ugrik az ember nyakába, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tanyázik és az arra bóklászó állatok szőrébe vagy az ember ruhájába akaszkodik.
  • A kullancs nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni és ott is a lágyabb bőrrészekbe fúrja be magát.
  • Az ágyék, a hónalj, a térdhajlat és a törzs a legkedveltebb helyek. Nem szabad megfeledkeznünk a hajas fejbőrről sem, ami szintén gyakori előfordulási helye.
  • Maga a csípés nem fáj, mert a kullancs nyálában véralvadásgátló és érzéstelenítő anyag van.
  • A kerékpáros több szempontból is szerencsésebb, mint a gyalogos turista, egyrészt utakon, ösvényeken jár, ritkán gázol bele a nagy fűbe, ahol több a kullancs. Másrészt tekerés közben az ágyékrész állandóan mozog és ezt nem szeretik a kullancsok.
  • Az esetek többségében viszketést érzünk a csípés helyén. Ha már harmadszor vakarjuk meg az oldalunkat ugyanott, vegyük a fáradtságot és álljunk meg egy pillanatra megnézni.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez