Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Fáról szüreletl mosószer 


MOSÓDIÓ  

mosódióIndiában és Nepálban már ősidők óta használják a mosódiót (Sapindus mukorossi), mint növényi mosószert a mindennapi életben.
Az akár 15 méter magasra is megnövő mosódió-fa Dél-Indiából származik. Márciusban és áprilisban fehér virágok borítják a fát. A termés szüretelése szeptemberben és októberben történik. Az érett diók aranyszínűek és ragacsosak.          
 
A leszüretelt mosódiót megszárítják, a szárítás során színe vöröses barnává válik és ragacsossága alábbhagy. Végezetül a diókat feltörik és héjukat pamut zacskókba csomagolják.  A fekete belső mag, sem étkezésre, sem mosásra nem alkalmas. Ezzel szemben a dió héjában rejlő értékes hatóanyag a Saponin, kitűnő mosóerővel rendelkezik.
Hogyan is működik?
A dió héjában rejlő kissé ragacsos anyag a Szaponin, úgy viselkedik, mint egy szappan. Amint a dió héja vízzel összeköttetésbe kerül kioldódik belőle a természetes szappan. Ezáltal egy enyhe, szappanos oldatot kapunk.

Hogyan használjuk?

A kapott többször felhasználható zsákocskába tegyünk 6-8 fél apróra összetört mosódió-héjat, kössük be a zsák száját és helyezzük be a mosógépbe a ruhák közé. A mosást szokás szerint indítsuk el, ha kell előmosással.

Öblítőre nincs szükség, a mosott ruha semleges illatú lesz. Amennyiben igény van rá cseppentsünk az öblítőtartályba 2-3 csepp illóolajat pl.: narancsolaj, citromolaj stb.

A kis zsákban megmaradt dióhéjat dobjuk a bio szemétbe. Ha a dió mosás után még ragad, akkor felhasználhatjuk még egyszer egy pár új dió hozzáadásával.
A mosódió kíméli környezetünket, különösen bőrbarát és probléma nélkül használható mosógépben. Ellentétben a szokványos környezet szennyező, kemikálékat tartalmazó mosóporokkal. A mosódió nem tartalmaz káros anyagokat.
A mosódió nem fehérít, így szükség lehet fehérítő szerre pl.: Nátrium- percarbonát, mely használatánál aktív Oxigén szabadul fel és szintén környezet barát.

Használható:
- fehér és színes mosásra 30-90 °C-on,

- gyapjú és selyem mosására is.
A mosódió 100%-os környezetbarát alternatíva a szokványos mosóporral szemben. Évszázadok óta használják ám a modern emberek számára ez egy új felfedezés. Érezze Ön is a mosódió-héjával mosott ruha különös puhaságát és semleges illatát a bőrén!

1kg mosódió-héja elegendő 100-150 mosáshoz.  

A MOSÓDIÓ HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:
  

100 %-os növényi mosószer, kíméletesen de mégis alaposan tisztít, a mosott ruha semleges illatúvá válik.
Egyaránt használható fehér és színes mosáshoz. A színes ruhák hosszabb ideig megtartják eredeti színűket.
Természetessége miatt kitűnően használhatják:
- érzékeny bőrűek,
- csecsemők, kisbabák,
- allergiások,
- bőr betegségben szenvedők, pl.: Neurodermitis, Pikkelysömör, Ekcéma stb.
Sokkal kedvezőbb, mint egy szokványos mosópor. Mivel 1 kg-os csomagolás elegendő heti 2-3 mosásnál kb. 1 évre.

Forrás: zoldello.huAdd a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez