Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Otthon - Feng shui


Otthon, ami jó érzéssel tölt el - feng shui
 
Vannak házak, ahol – bár először járunk – azonnal kellemesen érezzük magunkat. Más lakások inkább taszítanak, hiába rendezte be őket ízlésesen tulajdonosuk. A jelenség magyarázata a feng shuiban rejlik.
 


Bánjunk merészen a színekkel, és tartsunk mindig pedáns rendet! A feng shuinak köszönhetően lakásunk otthonosabbá, életünk pedig kiegyensúlyozottabbá válik. Ez az ősi, kínai filozófiarendszer a természet és az ember összhangjának megteremtésén alapul. Eszerint ha a Föld energiáit és a saját energiáinkat megfelelően használjuk, összehangoljuk, akkor a kialakuló harmónia elhozza életünkbe a kiegyensúlyozottságot.
 A kínaiak hisznek abban, hogy minden tárgyat áthat a csi energiája. A feng shui tanai szerint a környezetünkben lévő tárgyak helyzete serkenti vagy rontja a pozitív energiákat, amelyek meghatározzák egészségünket, gazdagságunkat és szerelmi életünket. Ahhoz, hogy a harmóniát megteremtsük, értenünk kell a formák nyelvén. Ismernünk kell a színek és a különböző anyagok ránk gyakorolt hatását, és tudnunk kell, hogyan hozzuk mindezt egyensúlyba – a kínai térrendezés ugyanis mindent az egyensúly elvére vezet vissza. A harmóniát az ellentétek egyensúlya, azaz a természetet felépítő öt elem: a tűz, a fa, a föld, a fém és a víz egyenlő aránya szolgálja. Ezek az elemek a legkülönfélébb dolgokban: színek, anyagok és formák alakjában jelennek meg körülöttünk. Egyesek közülük táplálják, erősítik egymás hatását, mások kioltják, azaz gyengítik egymást.
 
Az égtájaknak szintén meghatározó szerepük van a feng shuiban: a négy égtájon belül kilenc szekció van. Mindegyik egy-egy célt jelképez: a délkelet például a gazdagságot, a délnyugat a szerelmet és romantikát. Az égtájak pontos meghatározásához érdemes iránytűt használni. Minden helyiség berendezésénél az a cél, hogy a csi szabadon áramolhasson. A hálószobában például ügyeljünk arra, hogy a tárgyak lehetőleg mindig párban legyenek. Tartózkodjunk a páratlan tárgyak elhelyezésétől, mert a magányosságot szimbolizálják.
 
- Az ágy feje mindig közvetlenül a falnál legyen, a lehető legtávolabb az ajtótól. Ne feküdjünk lábbal az ajtó felé! Ezt a helyzetet a kínaiak „halotti pozíciónak” tekintik, mivel a holtat lábbal előre viszik ki a szobából.
- Bármennyire divatos a tükör a hálószobában, a feng shui szerint nem jó, ha a tükörből látszik az ágy, ez ugyanis erősíti a hűtlenség veszélyét.
- A tiszta, kerek, csiszolt kristály magába szívja a fényt, az energiát, és kivetíti a szoba minden csücskébe. Helyezzünk el a hálószobában rózsakristályt vagy vásároljunk olyan hangulatlámpát, amelyről kristályok lógnak le.
 
Ha szeretnénk, hogy lakásunk otthonosabb, életünk pedig kiegyensúlyozottabb legyen a feng shui segítségével, akkor első lépésként rakjunk rendet magunk körül. Ürítsük ki a lomtárakat és dobjunk ki mindent, ami felesleges. A használaton kívüli dolgok ugyanis elvonják az energiákat a fontos helyekről. A rendrakás után vegyük elő a lakás alaprajzát, és gondoljunk végig minden változtatási lehetőséget. Használjuk a feng shui iránytűjét, a báguát, amely megmutatja, hogy az adott térrésznek milyen szerepe van a lakásban. Ha szükséges, ennek megfelelően rendezzük át a helyiségeket. Bánjunk merészen a színekkel: varázsoljuk otthonunkba a természet árnyalatait.
 
Végül keressük meg a lakás középpontját, és ügyeljünk rá, hogy ott mindig rend legyen. Mivel ez a terület meghatározza az energiák áramlását, akkor is fontos szerepe van, ha a falakon kívülre, a kertbe vagy a teraszra esik. Ha a fontos alapelveket szem előtt tartva rendezzük át otthonunkat, bizakodhatunk abban, hogy a hatás nem marad el. Nem garantált, hogy életünkben gyökeres fordulat következik be, de ha ezek után valóban otthon érezzük magunkat otthon, akkor már megérte változtatni.


Az öt elem

A FA elem

A tavasz kezdeténe szimbóluma, a természet ébredése, a növények ekkor kelnek ki a földből. 

- Égtája a kelet. 
- Otthonunkban a virágok, növények, magas tárgyak szimbolizálják.
- A fa elemű emberek tettre készek, dinamikusak, célirányosak.
- Tartós sikereket érhetnek el.
- Türelmetlenek, indulatosak, ha céljaik elérésében környezetük lassítja, vagy akadályozza őket.

 A TŰZ elem
A nyarat szimbolizálja. A meleg forrása, szárító és átalakító energia.
- Színe a piros, égtája a dél.
- Az otthonunkban s tűzhely, kandalló, kályha szimbolizálja.
- A tűz elemű emberek sportos testalkatúak, forróvérűek, állandóan tevékenykedők, gyors gondolkodásúak.
- Másoktól is elvárják a maximális erőfeszítést.


A FÖLD elem
- A befogadást, termékenységet, aratást szimbolizálja.
- Égtája a DNY, ÉK, évszakja a késő nyár az átmeneti időszakok.
- Energiája nyugodt, kiegyensúlyozott, stabil.
- Színe a sárgásbarna, formája négyzet alakú, lapos.
- A föld emberek kétlábbal állnak a talajon, megbízhatóak, kiszámíthatóak, gyakorlatiasak.
- Sokan közűlük szeretnek kertészkedni.

A FÉM elem

- A legmarkánsabb az öt elem közűl, éles, kemény, harcia, befelé forduló energia.

- Égtája a nyugat.
- Színe a fehér, szürke, ezüst és arany, formája a kerek, lekerekített.
- A fém típusú emberek gyakran görbe hátúak, pocakosak, zömök termetűek.
- Életükben az eszményi célokat követik, belső kűzdelmet vívnak, ha ez nm sikerül.

A VÍZ elem
- A nyugalmat, mélységet szimbolizálja, a legkisebb ellenállás irányába tart.
- Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hisz víz nélkűl nincs élet.
- Színe a kék és feket, évszaka a tél, iránya észak.
- A víz típusú emberek soványak, idegeskedők, fázósak, keresik a meleget.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez