Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Kimchi 


Hajdanában élt egy szegény házaspár közel a tengerparthoz,Káposztát termesztettek a ház körül. Egy nap az öregember lement a tengerpartra, hogy megmossa a káposztákat. Miután jól megmosta, otthagyta azokat, ő pedig kicsit elvonult, ledőlt szundikálni. Néhány óra elteltével felébredt és látja, hogy a nagy kupac káposztából csak a fele maradt meg.Rettentően mérges lett, hogy valaki ellopta azokat. Kiváncsi volt, ki az a tolvaj. Ismét vitt le képosztákat a tengerpartra, megmosta, és elbújt. Várt, várt, de nem jött senki. Majd végűl kiderült, hogy a káposzták önmaguktól "mentek össze". Megkóstolta, és nagyon ízletesnek találta.

A mai koreaiak naponta háromszor is eszik a világ öt legegészségesebb ételei közé sorolt kimchit. Ennek a savanyúságnak többféle elkészítési módja van, ez régiónként változhat.

Hozzávalók:

2 fej kínai kel
• 1 db jégcsapretek (lehet 2db is)
• 100g újhagyma
• másfél pohár fűszerpaprika (csípős, de ízlés szerint édes is lehet)
• 2 pohár só
• 2-4 fej fokhagyma (a nagyságtól függően)
• 50g gyömbér
• kevés garnélarák (opcionális)
• kevés cukor (esetleg méz)

Elkészítés

1. Hosszában felnégyeljük a káposztát, megmossuk, a levelek közé beszórjuk a sót. (a törzse felé többet teszünk). Kb. 5 órán át ál lni hagyjuk , amíg meg nem puhulnak a levelek. Ha sokáig hagyjuk, akkor nem lesz jó ízű. (valamikor 2-4 óra is elég). Az idő letelte után hideg vízzel kicsit leöblítjük és kicsavarjuk, hogy ne legyen túl sós.
2. A retket vékony csíkokra vágjuk, és a vékony újhagym ával együtt kb. 4-5cm hosszú darabokra szeljük. A fokhagymákat összepréseljük, a gyömbért lereszeljük. Ez eket összekeverjük a fűszerpaprikával. Beleteszünk egy kevés garnélarákot (kihagyható), megkóstoljuk, hogy ne legyen túl sós a massza, majd egy kevés cukrot , vagy egy kanál mézet beleöntünk és összedolgozzuk.
3. Ezt a masszát a kínai kel levelei közé kenjük, jól zárható műanyag edénybe, vagy üvegbe tesszük, hűtőben tároljuk. 1-2 nap után már fogyasztható.

Megjegyzés:
A kimchi készítésének többféle módja is van: rizsporból főzött krémmel, halolajjal, kagylóval, stb.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez