Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Spárgaszezon

Spárga – „a királyok eledele”


A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. A friss hajtásokat május elejétől-közepétől élvezhetjük néhány rövid héten át. Sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Termesztése munkaigényes, ezért viszonylag drága - nemhiába nevezték régebben a királyok ételének.
 
A spárga Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az ógörögök egy másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották. Nevét is azóta jegyzik, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent.
 
Termesztésbe először az egyiptomiak vették, a rómaiak pedig annyira nagy becsben tartották, hogy külön spárgaszállító flottát tartottak fent a nemes növény szállítására.
Kínában édességet készítenek belőle; Európában és Észak-Amerika-szerte kedvelt táplálék.
Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Manapság a spárga világszerte ismert és használt zöldség.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
 
Táplálkozástani hatás 
A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.
 
- A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
 
- Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint B1, B2 és E vitaminban, folsavban gazdag.
- A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
 


- Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.
- Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. Hatékony lehet ekcéma ellen is.
 
 - Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.
Kúraszerű fogyasztása csökkentheti, de még meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat.


Felhasználása 
- Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged.
- A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek.
- Lehetőleg használjuk fel a vásárlás napján.
- Hűtőszekrényben nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk.

 
 
A spárga ízéhez a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselymet, a kaprot, a metélőhagymát bátran használhatjuk a különféle ételek elkészítésekor, az ízek kiválóan harmonizálnak együtt. A fehér és zöld spárgából egyaránt készülhet krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár nyersen is fogyasztható A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású.

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez