Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Házi praktikák - Szappanfőzés

A szappan kora

A szappan az új kor találmányai közé tartozik, de ebből a körülményből nem szabad arra következtetni, hogy ókori és középkori emberek nem törődtek testük tisztaságával. Sőt, ellenkezőleg, a görögöknek, egyiptomiaknak és rómaiaknak oly csodálatos fürdőberendezésük volt, amelynek maradványai felett még ma is álmélkodunk.
A mi szappanunk helyett ők olajat és illatos kenőcsöket használtak.
Homeros és Plinius továbbá egyes szépítőszerekről is megemlékeznek. Egykorú feljegyzés szerint csak a tizenhetedik században vált a szappanfőzés rendes iparággá s ettől az időtől kezdve a szappanfogyasztás egyre jobban emelkedik. Eleinte a szappant inkább az egyes tárgyak tisztogatására, mint mosakodásra használták, aminek fő oka az volt, hogy a kezdetleges szappan teljesen tönkretette a bőrt.

Szappanfőzés

Egy kitűnő szappanfőzési mód:- ahogy régen is készítették.
Az összegyűlt zsiradékot megmérjük. Minden 3 kiló zsiradékra (töpörtő vagy faggyú) veszünk 1 kiló lúgkőszódát és minden 1 kilo lúgkőszódára kimérünk 8 liter vizet. Ha megmértük a szódához szükséges vizet, föltesszük egy kondérba (kotlába).
Amikor forr a kimért szódát beletesszük és jól el hagyjuk forrni. Ha gondoljuk, hogy a víz a szódát elfödte, belemártunk egy tollat és ha a lé elrágja, úgy a lúg jó. Ha nem rágja el, hagyjuk még forrni és aztán, ismét tegyünk próbát. Most a lúgot kétfelé tesszük, felét a kotlában hagyjuk, felét pedig egy dézsába tesszük és befödjük.
Aztán a megmért összes zsiradékot a kotlába tesszük és a forrástól kezdve 2 óra hosszáig hagyjuk lassan forrni és s szappanfőzőkanállal lassan keverjük.
Akkor a tiszta szappant leszedjük egy edénybe a megmaradt lúgot a kotlából egy teknőbe öntjük, ahol az megalszik és később mindenféle tarka ruha mosásához használhatjuk, darabokra vágva.
A kotlát kitisztítjuk és beletesszük a másik lúgot s ha forr, a tiszta szappant beleszedjük. A forrástól számítva 1 óra hosszáig hagyjuk lassan forrni, keverés mellett. Ez alatt az idő alatt egy lepedőt hideg vízbe mártunk, nem nagyon csavarjuk ki és a már elkészített téglák közé helyezzük, most a szappant beleszedjük, egy fél marék sóval megszórjuk és egy kanállal összekeverjük.
Megjegyzem ez az eljárás a kamrában történjék. Ha 8 óra hosszáig így állt, a legszebb és legjobb háziszappant nyerjük, melyet darabokra vágva kamrába teszünk. A második lúgot eltesszük, az igen jó faedény súrolásához.
Tessék kipróbálni, hátha jobban mos, mint néhány ma vásárolható méregdrága mosópor, és még környezet kímélő is, ellentétben azokkal.


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez