Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Takarítás egészségesen

Elkerülhető a klóros fertőtlenítés és tisztítás

Takarítani és fertőtleníteni kötelező otthon és a munkahelyeken is. Azonban figyeljünk oda, károsíthatja-e egészségünket az erre használt szer.

Nálunk rendszerint klórtartalmú vegyületekkel végzik el a fertőtlenítést és tisztítást otthon és nyilvános helyeken is.
Uszodatechnikával, uszodatisztítással foglalkozó cégek is elsősorban ezeket alkalmazzák, pedig vannak más módszerek is az algásodás, szennyeződés, fertőzés elkerülésére.
Az ezüsttartalmú szűrőberendezések, az UVfénnyel, ózonnal, sóoldattal történő fertőtlenítések kíméletesebbek a környezettel és az élőlényekkel, főleg az emberrel szemben, bár költségesebbek is. Természetes, hogy ahol sok ember fordul meg, ott minden nap legalább egyszer ki kell takarítani, hogy ne telepedhessenek meg a kórokozók, gombák, egyebek.


Súlyos problémák forrása lehet:

A klór erősen maró hatású és mérgező, és azért veszélyes, mert nagy reakciókészségű anyag, azaz szinte minden elemmel vegyületet alkothat.
Képes roncsolni a szerves anyagokat, növényi, állati, emberi szöveteket.
Használatakor bőrirritációt okozhat, bőrpírt, bőrviszketést, légzési problémákat, köhögést, asztmás és allergiás tünetek léphetnek fel hatására, sőt, ha vízben található fertőtlenítőszerként, látásromlást és ideiglenes látáscsökkenést is előidézhet. Rákkeltő, ráadásul a kloridok, azaz vegyületei nem bomlanak le tartósan, azaz környezetszennyezők.

Természetes állapotban leggyakrabban a sóban fordul elő (ezt nevezzük nátrium-kloridnak), de ez kis menynyiségben ártalmatlan, sőt, az emberi táplálkozásban és a gyógyászatban jelentős szerepet játszik.
Az idevonatkozó-EüM rendelet a munkahelyek tisztántartásáról szól de ,arról nem szól, hogy milyen tisztítószerekkel kell a takarítást elvégezni.
Nyilvános helyeken, munkahelyeken azért nem jó a klórtartalmú tisztító- és fertőtlenítőszerek használata, mert a korábban említett kellemetlen hatások és esetleges allergiás reakciók miatt sokan rosszul érezhetik magukat tőle. Klórtartalmú vegyületek helyett, számos más fertőtlenítőszer létezik.
Hidrogénperoxiddal, sósavval hasonló hatást lehet elérni, a peroxid ugyanúgy fehéríti a felületeket, viszont ugyanolyan ártalmasak belélegezve, bőrre,  vagy szembe kerülve.


Vannak kíméletesebb megoldások Roncsoló hatású szerek helyett vízkőoldásra, takarításra az ecetes víz, sós víz és citromos, narancsolajos, citrus kivonatot tartalmazó oldatok hatásosak.

A csempézett felületeken kipróbált és bevált házi módszer, hogy a félbevágott citrom vágott felületé vel alaposan átkejük a tisztítandó szakaszt, majd erőteljesen lesúroljuk a szivacs érdes felével, illetve masszív kefével.
Ha a citromot  vágott felén előtte be is sózzuk, a hatás intenzívebb. Szódabikarbónát, szódát ugyanígy használhatunk tisztításra, sőt, a mosdók, mellékhelyiségek, csempés felületek fertőtlenítésére is.

 
A fertőtlenítőszerek ugyanis, még ha nem klór alapúak, akkor is tartalmazhatnak idegrendszerünkre, légzőszerveinkre, májunkra, vesénkre káros, bőrt, szöveteket irritáló, roncsoló anyagokat, a tartósítószereik pedig allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Persze a természetes alapanyagból készült takarítószereknél is vigyázni kell, hogy szembe ne kerüljenek, használatukkor pedig érdemes védőkesztyűt húzni, mert erősen szárítják a bőrt.

Elterjedt tisztítószerek az úgynevezett tenzid alapúak, amelyeket általában valamilyen más, természetes hatóanyaggal, vagy alkohollal kombinálnak, azonban nem árt tudni,  hogy hatásfokuk attól függ, milyen tenzidről van szó, illetve mely anyagokkal kombinálják.
Mindenesetre kíméletesebb megoldást nyújtanak a klórral szemben.

Az alkohol tisztításra és fertőtlenítésre is alkalmas.
Falak fertőtlenítő célú festésére az oltott mész alkalmas, hiszen természetes
alapanyagú fertőtlenítő, ám ahol nem ezt kívánják alkalmazni, ott a vízbázisú (és nem az oldószer-bázisú) festékek ajánlottak, szintén egészségügyi okokból.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez