Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Az vagy, amit megiszol

Napjainkban, az egészséges életmód és a fitnesz bűvöletében élve már senkire nem hat az újdonság erejével, ha a megfelelő napi folyadékbevitel fontosságáról esik szó. Álmunkból felébresztve is tudjuk, hogy naponta legalább két liter folyadékot kell elfogyasztanunk, s a többség azzal is tisztában van, hogy az emberi szervezet számára legértékesebb frissítő a víz.
A fokozott vízfogyasztás szükséges és egészséges voltára a fitnesz-mozgalom nyolcvanas években kezdődő világméretű hódítása hívta fel a figyelmet, s az ásványvízpiac azóta is megállíthatatlanul fejlődik.
Magyarországon az ásványvizet különösen szívesen fogyasztók aránya 1989 és 2005 között 29-ről 78 százalékra nőtt. Az áruházak polcain tucatnyi márka tornyosul, s egyes statisztikák szerint mára világszerte több mint 1700 fajta ásványvíz létezik.
A GfK Hungária Piackutató Intézet Étkezési szokásokra vonatkozó felmérésből kiderül az is, hogy hazánkban a háztartás havi nettó jövedelmének emelkedésével együtt növekszik az ásványvizet naponta fogyasztók aránya, valamint hogy főleg azok elkötelezettek az ásványvíz iránt, akik számára különösen fontos az egészséges táplálkozás.
A gyártók a reklámokban és a címkéken hangzatos fantázianevekkel, ígéretekkel kecsegtetik a vásárlót, de vajon valójában mennyire egészséges az az ásványvíz, amit ma már szinte korlátozás nélkül fogyasztunk?
Ugyan, hiszen csak víz – legyinthetnénk a kérdésre.
A víz tiszta, természetes, nincsenek benne adalékanyagok, nem is lehet más, mint egészséges.
Ráadásul az ásványvíz nemcsak a napközben elvesztett folyadékot pótolja, hanem a folyadékkal távozó ásványi anyagokat is.
Valóban, táplálkozásunkban igen fontos szerep jut az ásványi anyagoknak, azt azonban kevesebben tudják, hogy nemcsak a hiánynak, hanem a túlzott bevitelnek is káros következményei lehetnek.
Szervezetünk egészséges működéséhez minden tápanyagra meghatározott mennyiségben van szükség, az egyensúly tartós felborulása súlyos következményekkel járhat.
- A túl magas kalciumszint például székrekedést, étvágytalanságot, hányingert, hallucinációkat, vesekövet, izomgyengeséget, vagy akár szívritmuszavart is okozhat.
- A túlzott nátriumbevitel káros magas vérnyomás esetén, a túl magas káliumszintnek pedig súlyos esetben szívleállás is lehet a következménye.
- A foszfor túlzott bevitele érelmeszesedést, keringési zavart, bőrviszketést válthat ki.
- Ha a kelleténél több vas kerül szervezetünkbe, csökken az egyéb ásványi anyagok hasznosulása.
A túlzott fluorbevitel következményeként a fogakon fehér foltok jelenhetnek meg, a csontok sűrűvé, gyengévé, törékennyé válhatnak.
- A szervezet magas jódszintje a pajzsmirigy túlműködését eredményezi.
- A túlzott szelénbevitel következtében kialakuló szelenózis jellemző tünetei a hányás, haj- és körömelváltozások, bőrirritáció.
- A túlzott ásványi anyag bevitel hosszú távon egészségkárosító hatású, mivel a salakanyagok lerakódását eredményezi az érfalakon.
 
Kutatások is megerősítik, hogy az utóbbi évek növekvő ásványvízfogyasztása egyértelműen arányos a vérkeringési zavarok számának emelkedésével, ezért a magas ásványi anyag tartalmú ásványvizeket csak korlátozott mennyiségben ajánlott fogyasztani.
Az egészséges életmódra törekvőknek kiváló alternatíva a forrás-, glecscser- vagy karsztvizek fogyasztása. Az ásványvíz ásványi anyag tartalmát ugyanis a föld alatt eltöltött idő határozza meg, s ezek a vizek „fiatalnak” számítanak, vagyis ásványi anyag tartalmuk is alacsony. Napi két liter elkortyolgatásával pedig már nagy lépést tettünk egy egészségesebb élet felé, méghozzá úgy, hogy nem kell későbbi, káros következményektől tartanunk.Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez