Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hoz Add a StartlaphozAdd az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

A mindennapi "kenyerünk"

 

A zsírok a szervezet egyik alapvető építőkövei. A telített és telítetlen zsírok egyformán fontosak a szervezet számára.
A telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (Omega 3-6-9) a szervezet nem tudja önállóan előállítani, ezeket táplálékainkkal kell magunkhoz venni. Ezért nevezzük ezeket esszenciális zsírsavaknak.
A kutatások nemrég ismerték fel ezek valódi fontosságát. Az esszenciális zsírsavak (PUFA= Omega 3-6-9) a jól működő sejthártyákhoz elengedhetetlenek (a szervezet minden egyes sejtjében!) és ehhez egyenlő arányban kell bevinni az Ω 3-at (halolaj, lenmag, dió) az Ω 6-tal (kukoricacsíra olaj, olíva, repceolaj).
Ezekből a zsírsavakból állítja elő a szervezet a legfontosabb szöveti hormonjait, az eicosanoidokat, melyek a gyulladásos folyamatok, a véralvadás, és az immunológiai folyamatok szabályozásában vesznek részt. Ezek felelősek az erek simaizom tónusáért, ezért a vérnyomás szabályozásában fontos szerepük van.
A sok telített és transz zsír fogyasztása érelmeszesedéshez és ennek szövődményeihez vezethet (agyvérzés, trombózisok, és emiatti bénulások, hirtelen halál, infarktusok).

Az utóbbi évtizedben végzett megfigyelések, tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszeres telítetlen zsírsav-fogyasztás mellett komolyan csökkent az érelmeszesedés és ennek szövődményei. A tápszerek ma már kötelezően tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav és származékai), mert az agyi funkciókban, (koncentrálóképesség, tanulási készség), látásélességben, a retina működésének javításában fontos szerepük van.
Különösen fontos a terhesség utolsó három hónapjában és szoptatás alatt az Omega 3 és 6 zsírsavak bevitele a gyermek agy fejlődése miatt. A napi szükséges mennyiség egy újszülöttnél 197 mg, 3-6 éves korban 500 mg serdülő- és felnőttkorban 1-2 gramm a maximális mennyiség. Az agyi őssejtek képződésénél is fontosak az Omega 3-6 zsírsavak, ugyanis létrejöttükhöz nélkülözhetetlenek.
Felnőtt, depressziós kórképekben a rendszeresen alkalmazott vitaminok mellett a telítetlen zsírsavak alkalmazását is elkezdték, jó eredménnyel.
Parkinsonismus, és Sclerosis multiplex betegségben szenvedőknél eddig jó eredményeket láttak (természetesen megtartva az egyéb terápiákat is). Jó néhány immunbetegségben, daganatnál, cukorbetegségben, és a csontritkulásban is hasonló jó eredményekre jutottak. 
Dr. Bodogán Zsolt, orvos


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez